2025. október 18., szombat

Nemzeti Krumplipüré Nap – Október 18.

 Nemzeti Krumplipüré Nap – Október 18.


Az október 18-án tartott nemzeti krumplipüré nap az egyik olyan ünnep, amelyet az Egyesült Államokban a krumpliimádók minden évben izgatottan várnak. Lehetőséget ad nekik arra, hogy még több kedvenc ételüket kipróbálják. Az ünnep eredete nem teljesen világos. Különböző források szerint különböző dátumokon esik. Egyesek azonban úgy vélik, hogy az Idaho Burgonya Bizottság hozta létre ezt a napot a krumplipüré ünneplésére. Akárhogy is van, ez a szerény, mégis csodálatos krumpli megérdemel egy napot, hogy tisztelegjen a létezése előtt. A világ minden táján a kultúrák a burgonyát alapvető élelmiszerként vagy más ételek népszerű köreteként használják.

Az emberek már Kr. e. 8000 óta termesztenek burgonyát. A legkorábbi régészetileg igazolt burgonyagumó maradványokat Közép-Peruban, Ancón tengerparti lelőhelyén találták meg, Kr. e. 2500-ból származnak. A burgonya a perui régészeti feljegyzésekben a kerámiaedények formatervezési hatásának is tekinthető. Az ókori lakosság gyakran edény alakú burgonyát készített. Sir Walter Raleigh-nek tulajdonítják a burgonya 1589-es Írországba való bevezetését. Ezt követően közel négy évtizedbe telt, mire a gumó elterjedt Európa többi részén. Az 1620-as években a Bahamák kormányzója egy burgonyát tartalmazó ajándékcsomagot küldött Virginia gyarmat kormányzójának. Így került a burgonya a gyarmatokra.

A szerény krumpli nehezen terjedt el az északi gyarmatokon. Csak azután vált széles körben elfogadottá a burgonya, hogy Thomas Jefferson 1802-ben a Fehér Házban felszolgáltatta vele a vendégeket. Ezt követően a burgonya egyre népszerűbb lett, különösen az Egyesült Államokba érkező ír bevándorlók folyamatos áramlatának köszönhetően. Európa-szerte a burgonya a legfontosabb új élelmiszerré vált a 19. században három fő előnye miatt. Alacsonyabb volt a romlási aránya, terjedelmes volt, így könnyen csillapította az éhséget, és olcsó volt. A növény lassan elterjedt Európában, és a század közepére, különösen Írországban, fő élelmiszerré vált.

A gumó egyre népszerűbb az amerikai lakosság körében. 2000 óta évente több mint egymillió hektárnyi burgonyát ültetnek és takarítanak be, Idaho pedig az egyik legnagyobb burgonyatermelő állam.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése