2025. október 29., szerda

Nemzeti Zabpehely Nap – Október 29.

Nemzeti Zabpehely Nap – Október 29.

A zabpehely nemzeti napja minden évben október 29-én van, amikor a világ egyik legsokoldalúbb és legismertebb ételét ünnepeljük. De vajon hányan tudunk ennél többet? Hányféleképpen lehet elkészíteni? A zabpelyhet annyiféleképpen lehet enni és felhasználni, hogy nem csoda, hogy egy egész napot kellett rá szánnunk!

A zabpehely, bár ma a táplálkozási szakértők és az egészségügyi guruk dicsérik, nagyon szerény kezdetekből származik. Az ókori rómaiak a zabot szerencsétlen és beteg búzának tekintették, és olcsó lóeledelként használták. Undorodva gúnyolódtak azokon a társadalmakon, amelyek zabot fogyasztottak étkezéseik során, például a germán törzseken, amelyek meghódították a Nyugatrómai Birodalmat, valamint a skótokon, akiket a rómaiak soha nem tudtak legyőzni. Hű, szinte úgy hangzik, mintha a rómaiaknak mégis meg kellett volna ennek a zabukat.
 
Bár a zabot ma is használják lóeledelben, van egy része, amelyet kifejezetten emberi fogyasztásra tartanak fenn. És jó okkal! A zabban található rost jobban oldódik, mint bármely más gabonaféle. Az oldható rost vízben oldódik, és sűrű, viszkózus géllé alakul, amely lassan halad a szervezetben. Ez azt jelenti, hogy hosszú ideig jóllakottnak tart. Az oldható rost lelassítja a szervezet glükózfelszívódását is, és gátolja az epe újbóli felszívódását a szervezetben, ami azt jelenti, hogy elkerülhető a cukorszint emelkedése és csökkenése, miközben a máj a vérből nyeri ki a szükséges koleszterint. Tehát úgy tűnik, hogy a zabpehely fogyasztása erősebbé tesz, mint egy római kakas. Ki gondolta volna?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése