Zabkása világnapja – Október 10.
Október 10-én van a Zabkása Világnapja, és izgatottan várjuk, hogy felfedezhessük ennek a napnak a fontosságát és jelentőségét.A reggelik világában a zabkása uralkodik, mint finom, egyszerű étel, amelyet többféleképpen is élvezhetünk. Történelmileg a zabkása a világ különböző részein, köztük Európában és Afrikában is megbízható alapvető élelmiszer volt táplálkozási és egészségügyi előnyei miatt. A zabkása a Földközi-tenger térségében, Afrikában és Latin-Amerikában is elterjedt volt.
Az 1600-as évek előtt a „kása” szót nem használták, de létezett a gabonafélék tejben vagy vízben való őrlésének és főzésének gyakorlata. Ez az egyszerű étel a középkor óta népszerű alapélelmiszer Skóciában. Skócia termékeny, peremi hegyvidéki talajokkal büszkélkedhet, amelyek elősegítik a gabonafélék, például a zab és az árpa sikeres termesztését. Az 1700-as évekig a kását az alacsonyabb gazdasági státuszú emberek ételének tekintették. Ma a kását világszerte szeretik sokoldalú receptjei és kiemelkedő tápanyagtartalma miatt, amelyek erősítik az immunrendszert.
A Zabkása Világnapját a Mary's Meals, egy Egyesült Királyságbeli jótékonysági szervezet tartja fenn, amely több mint 1,6 millió gyermeket lát el élelemmel a világ 19 országában. Az első Zabkása Világnapot 2009-ben tartották, és azóta a napot azért ünneplik, hogy felhívják a figyelmet a kevésbé fejlett országokban élő éhező gyermekek problémájára. Azzal, hogy zabkását biztosít az iskolás gyerekeknek, a Mary's Meals abban reménykedik, hogy lehetőséget ad az éhező gyerekeknek arra, hogy megkapják a megérdemelt oktatást. A szervezet által elért sikerek közé tartozik az iskolai látogatottság javulása és az éhezés miatti hiányzások megszűnése, az iskolai éhezés csökkenése, az iskolából lemorzsolódó gyermekek számának csökkenése, a boldogságérzet növekedése az iskolában, valamint az éhség miatti szorongás csökkenése.

Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése