2016. március 17., csütörtök

Húsvéti tojások festése...

Hamarosan itt a húsvét. Nálunk annyiból áll az ünnep - mivel a szüleink nem Isten-hívők és nem igazán hisznek Jézusban, sőt, inkább azt mondanám, hogy ateisták :(, és elég rossz viszonyban vannak a hitten (anyukám talán az egyetlen kivétel, aki határeset, mert bár sok mindent megértett, de sok mindennel nem ért egyet)... szóval a családban zajlik a tojásvadászat és az ajándékozás.
Amivel alapvetően nincs bajom, mert én is szeretem a csokit, és jó látni a gyerekek lelkesedését is. Amúgy is beosztom nekik a csokievést, hiszen ilyenkor nagyon sokat kapnak.

Az viszont elvi kérdés, hogy NEM LOCSOLKODUNK! Lehet azt mondani, hogy nem tartjuk a néphagyományt (tényleg nem), és nem vagyunk eléggé hagyományőrzők (tényleg nem), de nem is igazán érdekel minket. Nem készülünk ezerféle étellel. Bár nem vagyunk itthon sosem - sem karácsonykor, sem húsvétkor, hiszen szünet van, ilyenkor irány anyukámék!

Tojást is szoktunk festeni, mert az ilyesmit nagyon szeretjük. Szimplán egyszerű tojásokat, viasszal és tojásfestékkel a mamával. Gyermekkoromban mi otthon természetes színeket használtunk (hagymahéjat pl.)
Tudom, hogy ma már nagy divat mindenféle technikával alkotni, de mi megmaradunk.
Azért néhányat, amelyik megtetszik, megosztom nektek:

Nagyon szeretem a fekete-fehér dolgokat, és ezt még nem próbáltuk, de azt hiszem fogjuk. :) Alkoholos filccel alkotunk a megfőtt tojásra. Ez olyan jó ötletnek tűnik.
tojás 3
Igazából ez az én kedvencem. A természetes színekkel színezett tojások. Ezt sem próbáltuk még, mert a gyerekek a legtöbbször a mamánál festenek, de a cékla, a hagyma mindig jó ötlet...
tojás 8
Befőttes gumival, vagy valamilyen madzaggal átkötözni őket, és aztán úgy festékbe mártani. Nagyon vicces alkotások születhetnek.

tojás 23
Amikor még lány voltam :), és még volt időm tojásokat festeni (locsolkodni már akkor sem engedtem), azért festettem, mert szerettem alkotni. Maga az alkotás okozott örömet. Személyre szabott tojásokat készítettem. Volt olyan barátom, akinek hangjegyeket festettem rá, mert szerette a zenét és hangszeren játszott. Volt olyan, aki magyar címert kapott rá, mert már akkor nemzeti öntudata volt, és még sorolhatnám.
Nem tudom, de most ezek az árvácskák nagyon tetszenek.
tojás 20

Még én is, kaptam egy csomó-csomó ötletet :)

7 megjegyzés:

  1. Locsolkodás nálunk sincs. Igaz nincs is aki jöjjön locsolni, de mi sem megyünk. Nagy trakta sincs. Van főtt sonka vagy csülök, -mert szeretjük, és főtt tojás. Tojásokat festünk, amiket aztán megeszünk a csülökhöz :))))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A húsvétban gyerekkoromban (amikor még ettem húst) a főtt sonkát szerettem a legjobban. :)

      Törlés
  2. Miért nem locsolkodtok? Csak kivancsi vagyok. :)
    En azt szeretem benne,hogy akkor a fiam az apjával tart egy fiús délelőttöt, vegigjarjak a barátainkat,szomszédokat -szigoruan csokit es sutit fogadhat el!, mi pedig a lanykkkal lányos délelőttöt tartunk,elozo nap rendet teszünk egyutt,reggel korán kelunk,szépen feloltozunk, megteritunk es izgatottan várjuk a fiukat:) Mi szeretejuk!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Fogok írni erről részletesebben, ígérem :)
      Viszont úgy örülök, mert már próbáltam többször írni neked, de nem sikerült... nem tudok bejutni a blogodra, pedig annyira szeretném tudni, hogy mi van veletek!!! Előre is köszi!!!

      Törlés
  3. Megírod az emailcímed? Küldök meghívót! Szívesen látlak nálunk! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. kanyaandi@gmail.com
      Már küldtél akkor, amikor váltottál zártra, de utána sem sikerült belépnem... és mindig érdekelt mi van veletek. Remélem, hogy ezután sikerül. És köszi :)

      Törlés
  4. Szia,

    köszönöm, küldtem is. Remélem sikerül! :)

    VálaszTörlés