A Csúcs Mákos sütim igazából
ezzel indult. Mert hát mit tagadjam, csokifüggő vagyok - ez most lehet
:( és lehet :) is. Én az utóbbiak táborába tartozom.
Amikor
először megcsináltam csokisan készült, és nem bántam meg. Aztán valahogy
úgy alakult, hogy a legtöbbször mákost kértek a barátok, ismerősök,
testvérek, így azt sűrűbben készítem.
De úgy gondoltam, hogy holnapra, a gyülekezetbe most nem mákosat viszek, hanem ma a csokis mellett döntöttem.
Ráadásul ma anyukám megjött, aminek mindenki nagyon örült, leginkább a gyerekek...
Így készítettem el, kis csavarral :)
A
tésztája ugyanaz, mint a többi kalácsé. Én ha kalácsot készítek csak
ezt a tésztát használom, mert könnyű, puha, és sokáig eláll, bírja.
A kalács tésztája:
45 dkg liszt, 1 mokkáskanál só, 2,5 dkg élesztő, 2 dl tej, 10 dkg porcukor, 3 ek olaj, 2 tojásfehérjéből hab
1.
Csak annyi a dolgunk, hogy a lisztet egy tálba öntjük. Én általában
fehér lisztet használok, de úgy szoktam, hogy 1/4-e azért teljes őrlésű.
Vagy úgy szoktam, hogy az egész fehérből készül, és amikor nyújtom,
akkor meg teljes őrlésűt dolgozok bele.
2. A tejet az élesztővel felfuttatom.
3. A tojásfehérjéből kemény habot verek, és az UTOLJÁRA teszem bele.
4. Összegyúrom, és egy kicsit, kb. fél órát kelesztem.
És a töltelék pedig nagyon egyszerű.
2 főzős csokipudingot megfőzök fél liter tejben
Teszek a pudingba kb. 6 kanál cukrot.
Majd mikor már pudingszerű, akkor teszek hozzá egy fél rámát és két kanál karob port.
Ha kihűlt, akkor teszem a tésztába.
Itt 4 részre vettem a kalács tésztáját és úgy osztottam el a csokit benne, majd kettesével összefontam.
hú, de jól néz ki!
VálaszTörlésMi is szeretjük.
Törlés