2017. május 31., szerda

Bodzaszörp

Gyerekkoromban rengeteg málnaszörpöt ittam. Nagymamámék kertjében egy hatalmas málnás állt, és mi gyerekként ott bolyongtunk benne, és gyűjtöttük a finom málnát. Sok fogyott így is, de sok maradt rajta, amit a nagyszüleim leszedtek, és abból málnaszörp készült. Az unokatestvéreimmel azt ittuk akkor frissen és később télen is.

Nem igazán szoktam szörpöt inni, talán azóta nem is volt jellemző rám. Nem is szoktam készíteni...
Nem igazán szörpös a családom. Leginkább csak Férj, ezért nem igazán szoktam szörpöt készíteni, mert nem isszák meg. Meg amennyit megisznak, azt meg tudom venni a boltban, még akkor is, ha nem olyan, mint amit Te magad készítesz.
Nimródkám, ahhoz képest, hogy nem eszik gyümölcsöt előnyben részesíti a málnaszörpöt, és csak azt. (Az iskolában a tanító nénivel csináltak bodzaszörpöt, de természetesen az én édes kicsi fiam meg sem kóstólta, de lelkesen beszélt róla.) Bár a bolti véleményem szerint nem túl sok málnát látott, és őt vigasztalja az a tudat is. Egyszer, amikor fahéjas csigát vettem a családnak, belekeveredett egy lekváros, és megevett belőle egy felet, pedig ugye a lekvár is gyümölcs, de nem mondtuk meg neki. :) 
De Férj szereti a szörpöket, van néhány kedvence, és gondoltam, biztos, ami biztos, lesz ami lesz... nekiláttam a bodzaszörp készítésnek. böngésztem a neten valami jó recept után, mert még nem csináltam sohasem bodzaszörpöt, meg anyósom szokott, és ugye vele felvenni a kesztyűt főzés és sütés tekintetében nincs értelme... Meg aztán nagyjából ugyanaz mindegyik.
Képtalálat a következőre: „bodza rajz”


Szóval.  Nem tudom hogy alakul majd, hogy bejön-e a családnak, kiderül... 
Aztán eszembe jutott a Dal, amit mindenki szeret a családban, és amit sokszor énekeltünk, és ami az Oscar-díjas fimünkben is benne volt... A Mindenki betétdala ez.
Bár az az igazság, hogy mosolygok azon, hogy hirtelen milyen népszerű lett ez a dal, pedig évek óta megvan, létezik és Gryllus Vilmos nálunk évek óta szól.

Nekem kb egy 1,5 literes edényni  bodzavirágom volt, meg néhány fürt akác, azt is felhasználtam,  úgyis szedünk még..


Bodzaszörp
1 liter víz, 1 dl méz, 5-6 evőkanál cukor+ 1/2 liter víz, 1,5 liternyi bodzavirág. minél több, annál sűrűbb, ízletesebb lesz, 3-4 citrom, ízlés szerint.

  1. 1 liter vízbe beletettem a mézet és felforraltam.
  2. A cukrot egy másik edényben karamellizáltam, azaz addig melegítettem, míg folyékony, illatos szirupot nem kaptam. Ebbe öntöttem a fél liter vizet, és megvártam, míg felolvad benne a karamell.
  3. Beleöntöttem a mézes vízbe, majd hagytam langyosra hűlni. 
  4. Ezután leszárazzuk a virágokat (több fér bele), így csak apró virágok kerülnek bele.
  5. Kicsavartam 3 citrom levét. (Van, aki citromkarikákat tett bele, de bolti citromnál ugye sose lehet tudni... ) Persze szép látványt nyújtanak a citromkarikák a víz színén úszva... 
  6. Elvileg 2-4 napig kell állva hagyni, kavargatni, és kész, leszűrve, szódvával, szénsavas vízzel hígítva lehet iszogatni.
És ha már kész, én is megkóstolom, pedig én aztán tényleg nem vagyok szörpös. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése