2017. május 27., szombat

Kihívás # Túrázz a családoddal!





Aztán, amikor idekerültem, két hegyvidék közé, már mindennapos dolog lett ez. Legalábbis látványra. Ha a kertbe megyek, már akkor is mászok egy kis alapozást, de az igazi túrázás a Vértes adja. Meg a Bakony, de nekünk a Vértes közelebb van, kb. 5 perc gyalog és már bele is vetettük magunkat az erdőbe.
Mostanában egyre többet túrázunk. Sokszor hívunk vendégeket, mert többen jobb buli. :)
Jó lenne még többet. A gyerekek is élvezik. A túrázás jót tesz feszültség levezetéseként, stresszoldóként, egészséges, fejleszti a gyerekeket, rengeteg állatot határoztunk már meg, meg növényt is. Csapatmunkát kíván, mert segítjük egymást a táv megtételében, és a leglényegesebb, hogy élvezzük Isten nagyságát a gyönyörű természetben.
Azok az emberek, akik rendszeresen túráznak, jobban feldolgozzák a stresszt, és a vérnyomásukkal sincs annyi gond.
Zsófia iskolájában van egy tanárbácsi, aki rendszeresen túrákat vezet a gyerekeknek. Ő tanított engem angolul :). Az egyetlen probléma, hogy minden túra szombaton van, és ugye mi ilyenkor nem vagyunk itthon, de szerintem Zsófi nagyon élvezné. Ennek is még utána kell járnom :)
 
Szóval az biztos, hogy amikor az ember túrázik át kell gondolni, hogy indul el. Milyen felmerülő problémák lehetnek. Mi minden kell egy hátizsákba, ami nélkül nem lehet elindulni. 
Mi még nem csinálunk nagy túrákat, hiszen kicsik a gyerekeim, Kata miatt kisebb távolságokat teszünk meg, de azért balesetek mindig lehetnek és előfordulhatnak. Én mondjuk magam nem vinném a gyereket túrázni, mert a tájékozódási képességem a nullával egyenlő, de Férj mindig ott van, és tudjátok, ő "az a pasas"... Milyen pasas? "Hát az, aki a világvégén is képes egy gyufaszálból házat építeni." (Idézet: Hat nap, hét éjszaka című film - NAGYON JÓ!)
Senki sem tervezi be, hogy eltéved, vagy balesetet szenved, de a biztonság mindig jól jön.
Az, hogy mi mindent csomagolunk el, függ attól is,hogy milyen túra lesz.

Fontos dolgok túrázáshoz:
1 Víz. Ez a legfontosabb dolog, amit magunkkal kell vinni. Az ember könnyen kiszárad, különösen nyáron. Víz és nem cukros innivaló!!! 
2 térkép és iránytű.  - Megmondom őszintén, hogy nálunk ez nincs. Férj elég jól ismeri a Vértest, és én pedig bízom Férjben. Ráadásul elavult dolognak is tűnhet a GPS és telefon világában, de mégis jó és fontos szerintem. Leginkább a gyerekek miatt fontos, mert meg kell, hogy tanuljanak térképet olvasni. Később még akár javukra is válhat. :) 
3 Étel - Jaj, hát ez a legfontosabb. Ez anyának meg főleg! Nekem amúgy is mániám, hogy mindig legyen nálunk valami ennivaló, mert a gyerekek sosem éhesek, de amikor megállunk egy pár percre, akkor mindenki majdnem éhen szokott halni, még akkor is,ha kisebb távot teszünk meg. Én mindig rakok kekszet (Jó reggelt nagyon bevált), vagy valamilyen egészséges nasit, amiben van energia és kalória. Lehet mogyoró, napraforgó, pisztácia, stb. 
4 extra réteg ruházat és esőkabát - Nem számít, hogy hova megyünk,  az időjárás elég szeszélyes. Sosem baj, ha kicsit cipekedniük is kell a gyerekeknek, egy esőkabát még nem a világ. A pulóvereket meg a derekukra tudják kötni. Sokszor megkaptam már, hogy néha túl sok ruhát adok rájuk (egy póló, egy vékony hosszúujjú és egy pulóver, ha hűvösebb az idő - nem gondolom, hogy sok ruha), de azt gondolom, hogy jó rétegesen öltözködni. Eddig nem vittem, de a következő alkalomra elteszek váltózoknit is, mert a gyerekek mindig megtalálják a sáros részeket, hiszen az a buli!
5 zacskó - egyrészt a szemétnek, másrészt nálunk iszonyú mennyiségű kavics, virág, toboz, különféle kőzet és fa jut haza egy-egy ilyen kirándulásról. Nem baj, ha van egy hely, ahol mindent tárolunk :)
6. Kötél, ragtapasz, gyufa, papír, rovarírtó, fényvédő, sapka - ezek abban az esetben, ha valamit meg kell oldani. Mondjuk valakinek kimegy a bokája, elvágja a kezét, vagy akármire is jó :)
7. Zseblámpa.  -  Soha nem voltunk még esti túrán, és nem is tervezem velük még egy darabig, viszont nagyon szeretik a zseblámpát, és az amúgy is izgalmas nekik. Meg jó buli. 

Kihívás: TÚRÁZZ A GYEREKEIDDEL!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése