2018. március 23., péntek

Tudatos életmódválasztás

AZ első és legfontosabb alapelve az egészséges életmódnak, hogy TUDATOSAN törekedjünk a testünkben és a természetben működő törvények megismerésére. 

Gyermekkorunkban mechanikusan elfogadjuk a szüleink és a környezetünk által felkínált életmódbeli, táplálkozási, ruházkodási stb. szokásokat, de a felnőtt embert ez  már nem elégíti ki. Tudni akarja, hogy mit miért tesz, dönteni akar saját élete és életmódja felett. Általános jelenség, hogy miközben rengeteget tanulnak az emberek például egy szakma elsajátításáért, vagy az egyetemre kerülésért, milyen hallatlanul keveset foglalkoznak a saját testük működésével. Lesújtó statisztikák tanúsítják, hogy szinte semmit nem tudnak a szervezetükben lezajlódó emésztési folyamatokról, a légzésről, a veseműködésről, az idegrendszerről, a vérkeringésről, a testi-lelki törvényekről. Így mondanunk sem kell: nem élhetnek sem tudatosan, sem egészségesen. 

Egészségesnek nevezzük azt az embert, akiben a testi-lelki folyamatok harmonikusan működnek. Aki gondoskodik szervezetéről, és biztosítja számára azt, amire szüksége van, hogy zökkenőmentesen elvégezze feladatait.

Az egészség célja. Az egészség mindenekelőtt könnyebbé és kellemesebbé teszi az életünket. De mégsem lehet öncélú törekvés az őrzése, ápolása. Hiszen nem azért élünk, hogy egészségesek legyünk, hanem azért vagyunk, akarunk egészségesek lenni, hogy éljünk és cselekedjünk. 
Az önző életvitel helyett, amellyel csak magunknak ártunk, az önzetlen,mások javáért munkálkodó életre szólít a régi tanítás is: 
"Mert közülünk senki sem él önmagának." Róma 14,7 
Ezért tegyen meg mindent az ember, őrizze meg testi épségét, hogy kitartó, türelmes maradjon, hogy feladatát teljesíteni tudja.


Betegség. - Egy sérülés vagy betegség nyomán támadt láz agyunkat, tagjainkat zsibbasztó forrósága, a fájdalom kínzó gyötrelme mindannyiunk eleven tapasztalata. Érezzük, amint az az egészség szétmorzsolódására törekvő kór átjárja testünket, leköti gondolatainkat, és sóhajt, kiáltást kényszerít ki belőlünk. Betegnek nevezzük azt, akiben felborult a testi-lelki folyamatok működésének az egyensúlya. Okai között talán a legfontosabb - leszámítva a különféle fertőzéseket és születési rendellenességeket -, hogy nem adja meg az illető személy a szervezetének azt, amire szüksége lenne, vagy épp azt adja, amire nem lenne szüksége (például különféle mérgezőanyagokat, kávét, cigarettát). A helytelen életmód, a káros, egészségromboló szokások, szenvedélyek nagy szerepet játszanak betegségeink előidézésében. Úgyis fogalmazhatnánk: a betegség a természet fáradozása, hogy megszabaduljon attól az állapottól, amelybe az egészségi szabályok megszegésével jutott.


Gyógyítás. - A helyes "egészség" fogalomban meghatározó szempont, hogy ne daraboljuk fel az embert szeletekre, ne szétszakítva lássuk az ember lényét, hanem egységként kezeljük. Tehát ha valakinek beteg a veséje vagy a mandulája, akkor ne csak a fizikai tünetekre szorítkozzunk, hanem az egész emberrel foglalkozzunk. A szenvedő ember lelke is kezelésre, vigaszra, bátorításra, együttérzésre szorul. Az emberi természet minden részelte kölcsönhatásban áll a többivel!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése