2021. augusztus 10., kedd

Sorozatajánló - Crossing Lines / Határtalanul

Még évekkel ezelőtt láttam ezt a sorozatot, és akkor tetszett. De csak 2 évadig jutottam. Nem tudom már mi volt az oka. Aztán pár hónapja megnéztem újra, mert nem emlékeztem a végére. De hogy is emlékezhetnék, amikor nem néztem végig?

Ahogy már sokszor írtam, szeretem a rövid évados sorozatokat. Keresgélni szoktam köztük, mert néha gyöngyszemekre akad az ember. Meg nem biztos - sőt biztos! -, hogy ami az átlagnak nem tetszik, az esetleg tetszik nekem. És fordítva is igaz. Ami nekem nem tetszik, az a többségnek igen. Van erre sok példa :), de ez így rendben is van.  

Nekem a Crossing Lines egyszerre volt izgalmas, jól megszerkesztett sorozat, de közben valami hiányérzetem is volt. Pl. az, hogy az egyik főszereplő, akit Willaim Fichtner játszott, nem vette túl komolyan, vagy nem is tudom... Úgy mindenki elvolt, de közben mintha nem élvezte volna a szerepet. Ettől még a gagyinak tűnő, lövöldözős akciófilmek szereplői is jobban elhiszik, hogy jó zsaruk és komolyabban veszik az egészet. Pedig szerintem az alapötlet jó volt. A színészi gárda is az. Ki ne élvezné Donald Sutherland bármelyik játékát?

A történet:

Louis Daniel nyomozó (Marc Lavoine) segítséget kér visszavonult amerikai barátjától Carl Hickmantől (William Fichtner), hogy segítsen neki kinyomozni egy igen bonyolult ügyet. Hickman először vonakodik elfogadni az ajánlatot, mivel egy régebbi ügyében megsérült a keze, és ezért nehezen tudja ellátni a rendőri feladatait, de aztán végül Daniel mégis meggyőzi őt, hogy csatlakozzon hozzá. Létrehoznak egy válogatott rendőrökből álló csapatot, amit a Hágai Nemzetközi Büntetőbíróság vezető ügyésze, Michel  Dorn (Donald Sutherlan) felügyel és támogat.

Szerintem alapvetően jó a történet, tetszett nekem, hogy sok országban játszódik a történet, hogy sok helyre el kell menniük, mert határokat ível át a egy-egy nyomozás. Persze benne van az is, hogy az adott országok rendőri szervei nem igazán örülnek a beavatkozásnak, de aztán lassan elterjed a híre az ICC különleges nyomozócsoportjának.

Néztem én, de mégis azt éreztem, hogy ebben lehetne valami több. Valamivel több. Mert a sorozat alapötlete remek, a nyomozások, a sztorik is jók, vannak benne elgondolkodtató témák is, amiről tényleg beszélni kell. Mégis a szereplőknek - szerintem - nem volt meg a mélysége, mármint a szerepeik szerint. Az olasz csaj engem pl. kimondottan idegesített, és már az elején meghalt az a nő, aki szerintem kellett volna a csapatba. :( Kicsit kidolgozatlan személyiség és klisés alakok voltak. A szereplőket jól összeszedték, tehetségesek is a maguk módján, de mintha nem tudtak volna együtt mit kezdeni egymással. Kár. 

A 3. évadban nagyrészt lecserélték a szereplőgárdát. Egyesek szerint jobb lett a csapat, mások szerint kár volt lecserélni, maga William Fichtner is úgy nyilatkozott, hogy több mindent szeretne kihozni a karakteréből, de aztán a 3. évadra eltűnt belőle. Ennek az évadnak a szereplőit kevésbé ismerem, csak Goran Visnjict tudom, hogy ki, bár nem igazán tartozik a kedvenc színészeim közé. A kritikusok alapvetően tehetégtelennek tartják. Még a Vészhelyzetből emlékszem rá. Ami tény, hogy Donald Sutherland a legjobb benne. Szokás szerint. :)

Tényleg kár ezért a sorozatért, sok lehetőség volt benne, de összességében mégis hiányzott valami. Az amerikaiaknak jobban mennek az ilyen akciós-nyomozós-sorozatok. Ez tény. Ennek ellenére érdemes megnézni szerintem. Vannak benne komoly témák is, amelyeken érdemes elgondolkodni.

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése