Nemzeti Kuszkusz Nap – Augusztus 5.
A kuszkusz eredetének pontos dátuma ismeretlen, mivel senkinek sincs sok bizonyítéka. Mivel
a kuszkusz őrölt búzából készült termék, valószínűtlen, hogy Kr. e.
6000 előtt létezett volna. Számos elmélet létezik a kuszkusz eredetéről.
Az egyik elmélet szerint a kuszkusz Észak-Afrikából terjedt el a
Közel-Keletre. Egy másik elmélet szerint a muszlimok és a szefárd
zsidók, akiket a 15. században a kereszténység kiűzött Spanyolországból,
valószínűleg magukkal vitték a kuszkuszt a Közel-Keletre.
A kuszkusz
először a mór spanyol szakácskönyvekben jelent meg a 13. században.
Észak-Afrikában étkezési és kulturális okokból gyakori.Hasonló
a rizshez, a tésztához vagy a kenyérhez, mivel egy olcsó és rendkívül
tápláló termék, amelyet búzából vagy más gabonafélékből (cirok, árpa,
kukorica, köles vagy magvak) készítenek, és hosszú távon eltartható.
A kuszkusz
elkészítése nagyon egyszerű. Fogyasztható naponta, de egy egyszerű
főzési rendszerrel főételként vagy desszertként is fogyasztható egy
luxuslakomán. A kuszkusz nagyon sokoldalú, szinte mindennel párosítható –
zöldségekkel, hüvelyesekkel, hússal, hallal, vajjal vagy friss
gyümölccsel.A
kuszkusz etnikai hovatartozást és kultúrát is kifejez, és vallási
jelentéssel bír. Afrikában a nők általában családi lakomákon készítik a
kuszkuszt; ezért az étel a szolidaritással társul. A kuszkusz a pénteki
és a ramadán végi ünnepségek kísérője, valamint jelen van a születési és
esküvői lakomákon is.
#mindennapünnep
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése