2025. augusztus 5., kedd

Nemzeti Kuszkusz Nap – Augusztus 5.

 Nemzeti Kuszkusz Nap – Augusztus 5.

 
A Kuszkusz Nemzeti Napját minden évben augusztus 5-én ünneplik. Ez a nap ennek az Észak-Afrikából származó, puha, finom és sokoldalú gabonafélének a létezését ünnepli. A kuszkusz könnyen és gyorsan elkészíthető; isteni ízű, ha fűszernövényekkel, hüvelyesekkel és zöldségekkel kombináljuk. A kuszkuszt önmagában vagy salátákkal, illetve leveses pörköltekkel keverve is fogyaszthatjuk. Sült hússal vagy zöldségekkel, valamint wokban sült ételekkel is jól illik. Alacsony kalóriatartalmú, és jó rost-, fehérje- és antioxidáns, a szelén forrása. Ez egy olyan nap, amikor mindenki megoszthatja a kuszkusz iránti szeretetét, és arra ösztönözhet másokat, hogy próbálják ki és szeressék ők is!

A kuszkusz eredetének pontos dátuma ismeretlen, mivel senkinek sincs sok bizonyítéka.  Mivel a kuszkusz őrölt búzából készült termék, valószínűtlen, hogy Kr. e. 6000 előtt létezett volna. Számos elmélet létezik a kuszkusz eredetéről. Az egyik elmélet szerint a kuszkusz Észak-Afrikából terjedt el a Közel-Keletre. Egy másik elmélet szerint a muszlimok és a szefárd zsidók, akiket a 15. században a kereszténység kiűzött Spanyolországból, valószínűleg magukkal vitték a kuszkuszt a Közel-Keletre.
 
kuszkusz először a mór spanyol szakácskönyvekben jelent meg a 13. században. Észak-Afrikában étkezési és kulturális okokból gyakori.Hasonló a rizshez, a tésztához vagy a kenyérhez, mivel egy olcsó és rendkívül tápláló termék, amelyet búzából vagy más gabonafélékből (cirok, árpa, kukorica, köles vagy magvak) készítenek, és hosszú távon eltartható.
 
A   kuszkusz elkészítése nagyon egyszerű. Fogyasztható naponta, de egy egyszerű főzési rendszerrel főételként vagy desszertként is fogyasztható egy luxuslakomán. A kuszkusz nagyon sokoldalú, szinte mindennel párosítható – zöldségekkel, hüvelyesekkel, hússal, hallal, vajjal vagy friss gyümölccsel.A kuszkusz etnikai hovatartozást és kultúrát is kifejez, és vallási jelentéssel bír. Afrikában a nők általában családi lakomákon készítik a kuszkuszt; ezért az étel a szolidaritással társul. A kuszkusz a pénteki és a ramadán végi ünnepségek kísérője, valamint jelen van a születési és esküvői lakomákon is.
#mindennapünnep

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése