2016. október 21., péntek

Anya, én nem kérek vizet!

A másik blogomon is írtam erről, mert ez alapvetően az egészséges életmód témakörébe tartozik, de muszáj itt is említenem. Mert nagyon fontos a gyermekeink számára is.

Manapság sok cikk és blog foglalkozik azzal, hogy milyen egészséges a zöldségekből és gyümölcsökből készülő innivaló. Alapvetően ezzel nincs is baj, mert a gyümölcslé tényleg egészséges, főleg akkor, ha az ember maga készíti. Itt én is megosztottam egy receptet, amit főleg télen szoktunk készíteni, mivel sok C-vitaminra van szüksége a szervezetnek.

Mi is szoktunk ilyet készíteni és inni is, bár a gyerekeim, főleg Nimród nem annyira lelkesedik érte akkor, ha látja, hogy miből készül. De ha nem, akkor megissza. Tudjátok, mondtam, hogy nem eszik meg semmilyen gyümölcsöt, de pl. a Multivitaminos innivalókat nagyon szereti. 

Én mégis úgy gondolom, vagyis azok közé tartozom, akik jobban szeretik a vizet és maximum a teát. Gyümölcsöt és zöldséget inkább nyersen eszem. Nem is igazán szeretem a gyümölcslevest vagy a gyümölcssalátát. :)

Mindenesetre azt figyeltem meg, hogy egyre több gyerek iszik vizet. 
Nálunk az a szabály, ha szomjas, akkor vizet kell inni. Reggel ébredés után, és este lefekvéskor csak vizet lehet inni. A gyerekeknek az iskolába csak vizet rakok, és ők maguk is szívesen isznak vizet.

Pedig a víz jó!

Sok szülő úgy gondolja, hogy nem ad a gyerekének vizet, mert nem jó ízű.
Van olyan ismerősöm, akinek a gyermeke még nem igazán ivott vizet. Leginkább gyümölcslén, szörpön és cukros üdítőkön élt a gyermek.
Az is tény, hogy a sok gyümölcslé megtelíti a gyomrot, és akkor nem kérnek tápláló és egészséges ételeket. Az orvosok is mondják, hogy a túl sok gyümölcslé okozhat fogszuvasodást, elhízást, alultápláltságot, emésztőszervi panaszokat. Gyerekeknél is, sőt a leginkább ott. Hihetetlen, hogy mennyi gyerek szaladgál kólával és mindenféle cukros üdítővel. Persze, könnyebb a szülőnek adni egy kis zsebpénzt, mint odafigyelni arra, hogy mit visz enni.
Én gyermekkoromban sok vizet ittam, szinte csak azt.
Aztán tinédzser koromban rászoktam a kólára, amiről nehezen sikerült leszoknom, mert ugye a benne levő koffein függőséget okoz. Nem is beszélve, hogy a fogak ki vannak téve a cukornak, és tönkre teszik a fogakat. Érdemes kísérletet végezni, hogy egy kis kólába ha húst teszünk, mit csinál vele. Itt pedig képeket is találtok hozzá. :(

Nem a házi juice-okról beszélek, hanem a boltban található és kaphatókról, hogy tele vannak kalóriával, és ez hozzájárulhat a gyermekkori elhízáshoz. Mostanában, amióta újra járok gyerekek közé, szoktam figyelni őket. Nemcsak a viselkedésüket, hanem hogy a büfében miket vesznek például RENDSZERESEN, vagy milyen innivaló van a táskájukban, kezükben stb. Azt kell látni, hogy az elhízás egy hatalmas probléma a gyerekek körében. Sok a túlsúlyos, és ezeknek a száma egyre csak nő.
És ennek a következménye a cukorbetegség, ami jobban és gyorsabban növekszik a gyerekek körében.

Emlékszem, hogy mi mennyit kaptunk annak idején, hogy Zsófia milyen vékony. Babakorában sem volt nagy csomó, és most sem az. De jól eszik, sok vizet iszik, rengeteg zöldséget és gyümölcsöt fogyaszt, sokat mozog és még idén nem hiányoztunk betegség miatt. Mondjuk nincs is elhízva. De hogy minket milyen sokszor küldtek vérvételre, mert azt gondolták, hogy vérszegény, pedig szimplán csak ilyen alkat. :(

Az a baj, hogy nagyon kevés időt fordít a tananyag is, meg az egész rendszer az egészséges táplálkozásra. A mai gyerekek többsége pedig küzd valamilyen allergiával, érzékenységgel, milyen jó lenne, ha megtanulnák kezelni és megismerni egymást ez által is.

Ezért szerintem az az alapelv legyen a legfontosabb, hogy a gyerekeink megtanuljanak vizet inni.
Lehet ám nemet mondani a gyereknek, semmi baja nem lesz tőle!
Hiszen víz alkotja a testünk 3/4-ét, és sokat is veszítünk a nap folyamán. Pótlásra van szükség, főleg nyáron.

Ezzel csak segítünk a gyerekeknek, és semmiképpen sem ártunk nekik!

1 megjegyzés:

  1. Bizony! Jó a víz! Még akkor is, ha nem forrásvíz! Mi kieresztjük egy kancsóba, hogy kicsit kiszellőzzön a klór. ÉS teljesen egyetértek veled, hogy semmi baja nem lesz egy kisgyereknek és felnőttnek sem, ha nemet mondunk!

    VálaszTörlés