2020. június 4., csütörtök

Kihívás - Lomtalanítás nálam vagy ami már régen esedékes!

Tudjátok, hogy én mindig pakolok. Szerintem az életem felét (a családi életem felét biztosan!) azzal töltöttem, hogy pakoltam. Mindig minden átkerül A pontból a B pontba, vagy új helyre. És nem sikerült tökélyre fejlesztenem, mert mindig közbejött valami. Sok blogot olvastam, akiknek ez a hobbijuk, vagy ez a küldetésük, hogy megtanítják az embereket rendszerezni, rendet rakni ilyesmi. Jó őket olvasni, és irigylem is őket (kicsit), de nekem, személy szerint nem ez a legfontosabb dolog az életemben.

Amikor sokáig vagy itthon, akkor sok mindent máshogy látsz, átértékeled az életet, a dolgokat, a lehetőségeket. Én úgy döntöttem sok-sok évvel ezelőtt, hogy ANYA leszek, de az anyalétnek mégsem azt a formáját választottam, hogy amíg a gyerekek iskolában és óvodában voltak, akkor én sikáltam, súroltam, pakoltam (ezt is persze), hanem olyasmivel foglalkoztam, ami - szerintem - fontos. Pl. gyerekanyagokat írtam, néha elmentem úszni, volt olyan év, hogy nyelvet tanultam délelőtt, szóval igyekeztem hasznosan tölteni az itthoni időt. Közben persze végeztem minden anya, feleség és háziasszony kötelességét. Mert a családom tiszta ruhában járt, volt mit ennünk, nem költöztek be egerek és mindenféle állat a házban, a kertünkből is csodák és élmények kerültek ki, szóval ... nem unatkoztam.

Mégis eljön az a pillanat, amikor minden évben elhatározod, de tényleg, hogy ez így nem mehet tovább, és rendet kell tenni! :) Én minden évben csinálok ilyesmit, mert egyébként meg szeretem. Kevés rá az idő, de minden nap szánok rá 15-20 percet, néha többet is arra, hogy rendet teremtsek magam körül. A magam kedvéért is.
Már sokszor mondtam, hogy kis házban élünk öten, és sok holmink van. Ebből kifolyólag nincs túl sok helyünk. Viszont nagy mennyiségű dolgok vannak nálunk.Pl. ruhák, amiket folyamatosan kapunk (és amiért én hálás vagyok), és amit 12 éve, amióta gyerekeim vannak, nem kellett megvásárolnom. Ez azért nagyon "spóroláshatékony". :) Nálunk a ruhákkal van a legtöbb probléma ilyen szempontból, de majd csak megoldjuk.

Szóval, olvasgattam blogokat, és láttam, hogy milyen módszerek vannak. A takarításra ott a FlyLady, a rendrakásra Konmari (na, ez is érdekes egy nő! - nekem), és vannak sokan, akik lelkesen, ezekkel a módszerekkel pakolnak, rendezkednek és biztos szép is a lakásuk. Nekem Konmarival vannak problémáim (és ez nem a rendrakással kapcsolatban), hanem azzal kapcsolatban, hogy ne kötődjünk érzelmileg a dolgainkhoz. Én erre alapvetően alkalmatlan vagyok, tehát már ez eleve ugrott nálam. Nem mintha zavarna. Meg az is persze, japán lévén Zent kell használni. Tiszteletben tartom más vallását, de én nem tudok zennel rendet csinálni. 

Szóval, már egy ideje felvetődött a téma bennem, hogy - most hogy itt a nyár, ma ténylegesen vége az iskolában (hivatalosan nem, de már néhány tárgyból lezárták őket - én is lezártam a hittanosaimat :) ), akkor miért is ne fogjak bele igazán a lomtalanításba! ????
Korábban is csináltam már, és akkor is sikerült szépen leredukálni a felhalmozott dolgaimat, most is fog sikerülni. Van, ami nem sikerül. Ilyenek pl. a könyvek. Konmari azt mondja, hogy ne vegyünk könyvet, menjünk helyette könyvtárba. :((( Hát, ez az, amit például nem akarok megtenni. Ha a sok könyv az oka a rendetlenségnek, akkor vállalom! :)

Ráadásul, festés előtt állunk, amit muszáj megcsinálni idén.

Arra gondoltam, hogy festés előtt, ha lehet megszabadulok sok felesleges holmitól, bár nem mondom, hogy könnyű lesz, de ahogy szoktam mondani, innen szép nyerni!
Aztán pakolni és visszapakolni is könnyebb lesz.
A legtöbb blogger azt mondja ilyenkor az olvasóinak - persze, ha sok van nekik -, hogy csináljuk együtt!, de én leginkább magamnak mondom, hogy  csináld meg!
Ha végignézek a házon, akkor azt mondom, hogy nincs olyan hely, ahol ne lehetne lomtalanítani, kidobni valamit, nem megtartani.
Azt is tudom, hogy rendszerbe kellene ezt rakni, de én ezt sem ígérem, mert például vannak olyan napok, amikor nem lesz időm rá, vagy nem szoktam (a szombat ilyen), de mivel már elkezdtem egy ideje, és nem túl bonyolult dolgokat teszek meg, azért gondoltam, hogy én itt megosztom. És mondjuk szívesen veszem a beszámolókat!
Időpontot sem adok meg, hogy 20 napos vagy 30 napos lomtalanítás legyen, mert nekem ez nem erről szól. :)
Minden nap szánok rá 15-20 percet, hogy kicsit kevesebb legyen itthon a "szemét" - és ezt jól értsétek. :)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése