2020. június 30., kedd

Vonatozás egy héten belül kétszer

Régebben nagyon szerettem vonatozni. 
Fiatal koromban sokat utaztam táborokba, barátokhoz, és volt egy hangulata és fílingje az egésznek. Nem? Ti emlékeztek? 
Mostanában sokat használjuk a vonatot. 
Tudom, hogy az autó kényelmesebb, mert akkor megyünk, amikor akarunk, meg nem vagyunk időhöz kötve, de nekünk, mint nagycsaládnak sokkal jobban megéri a vonat. Nem túlzás, de tényleg harmad annyiba kerül, ha vonattal megyünk haza a szüleimhez, mintha autóval mennénk. 
Most egy héten belül kétszer is elutaztunk a szüleimhez. Egyik hétvégén elvittük a gyerekeket, a másik hétvégén pedig hazahoztuk. 
Igazán különleges kalandokban volt részünk.
Én legalábbis nagyon élveztem, de persze volt benne sok méreg is. 

Vonattal utaztunk haza a szüleimhez. Ez azt jelenti, hogy Székesfehérvár- Nyíregyháza útvonalat vettük igénybe. Az IC, amivel hazamentünk (Bp-Kőbánya-Kispest) 10.37-kor indult. Fehérvárról pedig kinéztük a 9.18-as vonatot, ami 10.31-re ért be. Ez azt jelenti, hogy 5 percünk van átszállni, ami elég kevésnek mondható. Főleg, ha az ember 3 gyerekkel és bőröndökkel utazik.
Ezért mi okosan azt találtuk ki, hogy bevonatozunk Székesfehérvárról Pestre egy órával korábbi vonattal, hogy nyugodtan, rohanás nélkül elérjük az IC-t.
Örültünk, de nem sokáig. Mint kiderült, hogy AZZAL A VONATTAL ÉS JEGGYEL, (amihez nem kell helyjegy, hiszen egy szimpla zónázó vagy személyvonat) nem utazhattunk volna, csak a későbbi vonattal, mert nem érvényes rá a jegy. Néztem nagy szemekkel ám. Mert nem értettem. Ugyanaz a vonat, ugyanoda megy... Mondja már meg valaki, hogy akkor most mi van??
A kalauzhölgy nagyon kedves volt és segítőkész. Mondta, hogy már jelezték, hogy ennek így nincs értelme, de nem változtatnak. Azt mondta, ha jön egy ellenőr minket megbüntetnek, mert nem azon a vonaton utazunk ami közvetlenül az IC-hez csatlakozik.
Most sem értem. Nem mindegy, hogy melyik vonatra szállok fel, amire nem kell helyjegy? A MÁV-nak nem mindegy?
 
Azért Kőbánya-Kispesten készítettünk egy családi szelfit, mert az ugye elengedhetetlen, és egy cuki - Ők az én gyerekeim! képet! :) 


Visszafelé, igaz, akkor már csak ketten jöttünk 2 percünk volt az átszállásra, az 1-es vágányról át kellett rohannunk a 8-ra. És ugyanez volt a helyzet. A kalauzhölgy (kevésbé volt empatikus) mondta, hogy a következőre nem lett volna érvényes a jegyünk.
Nem értem. És most hétvégén hamarosan ugyanez lesz. 3 gyerekkel, sérült bokával, bőröndökkel.
De én még hagyján. Mi van az idős nénikkel, akik menni alig bírnak, vagy a babakocsis anyukákkal, ahol cipelni kell a babakocsit a magas lépcsőkön...
Én megyek azzal a vonattal, amivel kell, ha megígéri a MÁV, hogy megvár engem! De tényleg!

A következő héten sokkal okosabbak voltunk, nem is volt gond. Jó volt újra a gyerekekkel találkozni, bár csak 5 napra mentek el, nekem hosszúnak tűnt. 
A hazafelé út jó volt, kivéve azt az apróságot, hogy az IC-n nem működött a légkondi, így 100 fokban ültünk a kocsiban. Mindenki nagyon szenvedett, de hősiesen tűrtük. 
A kalauz ugyan felajánlotta, hogy menjünk át egy másik kocsiba, de mi a biztosítéka annak, hogy nem ülünk le valakinek a helyére, ahonnan aztán fel kell állnunk és továbbmenni? Így csendesen szenvedtünk. A gyerekek hősiesen viselkedtek. De nagyon unták.



Én is, de én mindig megoldom a helyzetet. 
Beszélgetésbe elegyedtem két nénivel és egy etióp fiatalemberrel. Nagyon jó volt, kicsit az angol tudásomat is elő kellett venni, de jó élményeim voltak. 

A poén az volt, hogy az IC még késett is 20 percet, így nem értük el a korábbi csatlakozásunkat, ami miatt még később értünk haza.
De itthon vagyunk, és legközelebb valószínűleg csak augusztusban történik majd ilyesmi velünk.
:)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése