2021. március 27., szombat

Noé 1.

 

 MIBEN VOLT MÁS AZ ÖZÖNVÍZ ELŐTTI VILÁG, NOÉ KORA A MIENKTŐL? 

26 Akkor ezt mondta Isten: Alkossunk embert a képmásunkra, hozzánk hasonlóvá: uralkodjék a tenger halain, az ég madarain, a jószágokon, az összes vadállaton és az összes csúszómászón, ami a földön csúszik-mászik. 27 Megteremtette Isten az embert a maga képmására, Isten képmására teremtette, férfivá és nővé teremtette őket. 28 Azután megáldotta őket Isten, és ezt mondta nekik Isten: Szaporodjatok, sokasodjatok, töltsétek be a földet, és hajtsátok uralmatok alá! Uralkodjatok a tenger halain, az ég madarain és a szárazföldön mozgó minden élőlényen! 29 Majd ezt mondta Isten: Nektek adok minden maghozó növényt az egész föld színén, és minden fát, amelynek maghozó gyümölcse van: legyen mindez a ti eledeletek! 30 Minden földi állatnak, az ég minden madarának és minden földi csúszómászónak pedig, amelyben élet van, eledelül adok minden zöld növényt. És úgy történt. 31 És látta Isten, hogy minden, amit alkotott, igen jó. Így lett este, és lett reggel: hatodik nap.(1Mózes 1,26-31)

Mit jelent az, hogy "alkossunk" - "Teremtsünk" embert a képmásunkra? Mit jelent képmásnak lenni? Milyen tulajdonságokat adott nekünk az Úr? 

Mielőtt az özönvíz elmosta a világot, egészen más volt az élet a földön. Az évszakok váltakozása nem befolyásolta a növényeket és az állatokat, nem kényszerítette az élővilágot állandó alkalmazkodásra. Pl. vándorlásra. A hó, eső, tűző nap, hideg fagy, vagy a fülledt meleg fogalmát nem ismerték akkoriban. Az állandó kellemes hőmérséklet és a megfelelő páratartalom igazán kitűnő lakhellyé tette a földet minden élőlénynek. A növények és az állatok mérete nagyobb, életidejük jelentősen hosszabb, külső megjelenésük sokkal szebb volt a ma megszokottnál.

Az emberek termete, ereje is többszöröse volt a miénknek. Ádám (ha pontosan nem is tudjuk), de valószínű, hogy több, mint három méter magas, és kb. 300 kg is lehetett. Az emberek egészségesebbek voltak és az életidejük gyakran meghaladta a 900 évet. Ennyi idő alatt komoly tudásra, élettapasztalatra, bölcsességre és mindenféle kézügyességre tettek szert. Sokan gondolják úgy, hogy akkor még kevés ismerettel rendelkeztek az emberek, és barbár hordákban éltek. Ez nagy tévedés, hiszen abban a világban a kreativitás, a tudomány, a teremtett világ és Isten ismerete sosem látott szinten állt, csakúgy, mint a környezet gondozása, átalakításának eredményessége.

Családfa

Színező

Kézműves

Színezd ki! Vágd ki! Hajtsd össze! Ragaszd fel!
 
A gyerekekkel a Bibliai hithősök Bibliatanulmányt dolgozzuk fel.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése