2021. március 25., csütörtök

18. nap

Ma nagyon  hisztis napom van. Összevesztem a gyerekeimmel - persze, hogy a tanulás miatt. Nagyon fáradt vagyok, és nagyon elfáradtam, és egyébként is... Úgyhogy most inkább lenyugszom, és megyek főzni... Meg úgy csinálok, mintha nem lennék itthon. Szerintetek beválik? Majd szólok, ha tudok valamit...

Katának 3 napja nem találjuk a Nyelvtan munkafüzetét, és már az egész házat feltúrtuk érte, de csak minket érdekel az apjával, mert nem is hajlandó részt venni a kutatásban. És azt sem tudja megmondani, mondván, hogy "nem emlékszik", hogy hogy tűnhetett el két szoba között... 

Zsófit megkértem, hogy hozza be a kukát, de álmomban sem gondoltam volna, hogy a tele kukát is behozza, amit még nem vittek el a kukások... 

Nimród pedig nem volt hajlandó zongorázni, és abban reménykedett, hogy megússza az órát.

Úgyhogy mindenki fáradt és unja. Én is. Most inkább főzök. Meg mert már receptet is régen tettem fel.

 SZÓJA PÖRKÖLT.


Emlékszem, amikor először főztem szójából pörköltet, a tésztához, megkóstoltuk, aztán úgy ahogy volt kidobtam. De mivel sokszor ettem másoknál, és finomnak találtam, úgy éreztem, muszáj kísérletezgetnem vele. Azóta persze - mondják -, hogy finomat főzök, de azért van a családomban olyan, aki nem hajlandó megkóstolni sem. Mondjuk húsevő, és semmiképpen nem akarja lecserélni erre, de szerintem meg nem tudja, hogy mit hagy ki. Úgyhogy most már teljesen finomat tudok, mivel a gyerekeim ezt mondják (és köztudattan ők a legjobb ételkritikusok.) Most már máshogy készítem, mint első alkalommal. Tésztával szeretjük a legjobban, de néha szoktam tökfőzelékhez adni, vagy rizshez...

Hozzávalók: 10 dkg szója kocka, bár és mostanában csíkot szoktam használni, 1 fej hagyma (jó nagy), 1 paradicsom, 1 zöldpaprika, (télen jó a lecsó is) 1 teáskanál pirospaprika, olaj, tengeri só, gerezd fokhagyma, liszt sűríteni.

Elkészítése: 

A szóját sós vízben megfőzzük hideg vízzel lehűtjük jól kinyomkodjuk. A hagymát és a paprikát apróra kockázzuk, és megpirítjuk, belevetjük a pirospaprikát utána a paradicsomot felsütjük. Felengedjük egy pohár vízzel, ezután adjuk hozzá a szóját, a fokhagymát, és a sót. 

Gyakori kevergetés közben addig főzzük, míg a hagyma, a paprika, a paradicsom szét nem esik, és jó sűrű zaftos nem lesz. Ha bő zaftosan szeretjük, akkor több vizet adunk hozzá. Levesszük a tűzről megvárjuk míg az olaj a felszínre jön ekkor rászórjuk a lisztet, és ismét felforraljuk. (Én sokszor elfelejtem a lisztet, de anélkül is finom.)

Én megmondom őszintén, hogy ehhez eszek egyedül tejfölt. Mert én ezt azzal szeretem. De persze elhagyható. :) 

2 megjegyzés:

  1. Annyira átérzem a helyzetedet! Nekem is van egy zongorát nem gyakorló gyerekem, egy másik, aki "nem emlékszik", elvarázsolt, és egy olyan is, aki nem mindig gondolkodik, ha kérek valamit. De azt hiszem, túl unalmas lenne az élet csupa tökéletes gyerekkel. :) Amúgy a szójapörköltet nagyon szeretem én is, szerintem is tejföllel az igazi. Nálam ez egy külön étel, eszembe sem jut a húsból készült pörkölttel összehasonlítani. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok

    1. Ennyi. És a nap folytatódott, de az már hab volt az egész napon. Nem olyan fibom, hanem olyan fullasztó.

      Törlés