2021. március 3., szerda

Jézus a templomban marad

                                       Alapige:  LUKÁCS EVANGÉLIUMA 2,42-51

 


Jézus minden szombaton elment a szomszédságukban lévő imaházba, a zsinagógába. Évente egyszer azonban egész családjával ellátogatott a jeruzsálemi templomba, ahol számtalan ember gyűlt össze a Húsvét megünneplésére. A Húsvét az Egyiptomból való szabadulásra emlékeztette a népet.

Évente egyszer, a templomban, a tanítók elbeszélgettek Jézussal, aki számtalan kérdést tett fel nekik. A tanítóknak tetszettek Jézus kérdései. Nemsokára a tanítók is tettek fel kérdéseket Jézusnak. Meglepődtek, hogy milyen sokat tudott. A tanítók úgy vélték, csak a különleges iskolákba járó gyermekek tudhattak annyi mindent Istenről.

Ama különleges nap elteltével Jézus szülei elindultak hazafelé. Jézus azonban nem volt velük. A szülei azt hitték, a barátaival van. Miután egy egész  napot utaztak, mindenütt keresték, de sehol nem lelték Őt.

- Vissza kell térnünk a városba! - mondta Mária Józsefnek. - Meg kell találnunk Jézust!

Hosszú utat tettek már meg, ezért sok időbe telt, míg visszatértek Jeruzsálembe. A városba érve, Mária és József mindenütt keresték Jézust. Kérdezősködtek az emberektől is: - Nem láttátok a fiunkat, Jézust? De senki sem látta Őt.

Végül Mária és József úgy döntöttek, hogy benéztek a nagy templomba is. Ott találtak rá: a tanítókkal beszélgetett. Mária megnyugodott, de továbbra sem értette, hogy mi történt. Miközben újra elindultak hazafelé - immáron mindhárman együtt -, Mária és József elbeszélgettek Jézussal arról az időről, amit a tanítókkal töltött a templomban. Mária nagyon örvendezett annak, hogy megtalálták Jézust, de azért éreztették Vele, hogy nagyon aggódtak miatta. 

- Jézus, miért tetted ez? - kérdezte Mária. - Mindenütt kerestünk!

- Miért édesanyám? - kérdezte Jézus - Nem tudtad, hogy nekem ott kell lennem, ahol az én Atyám háza van? 

Mária és József nem értették, mire utalt Jézus. 

Te érted? Mi történik a gyülekezetben? Az emberek ott Istenről tanulnak. Ezt tette Jézus is a templomban. Most már tudta, hogy igazi Atyja a jó Isten. És azt is tudta, hogy amikor felnő, segíteni fog az embereken.

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése