2022. január 17., hétfő

A hűség jutalma - Dániel 1,8-21

 Dániel és három barátja Isten iránti hűségük próbájával került szembe. Mivel Isten jóváhagyása fontosabb volt Dániel számára életénél, milyen fontos döntést hozott, és mit tett annak gyakorlatba ültetése érdekében?


De Dániel eltökélé az ő szívében, hogy nem fertőzteti meg magát a király ételével és a borral, amelyből az iszik vala, és kéré az udvarmesterek fejedelmét, hogy ne kelljen magát megfertőztetnie. (Dániel 1,8)

A főudvarmester szerette Dánielt és barátaid, de aggódott. "A király maga rendelte az ételeket." - mondta nekik. - "Mi lesz, ha legyengültök és betegek lesztek? Engem fognak okolni és valószínűleg az életemet is elveszítem."

Dániel nem adta fel, csak mert a főudvarmester nem értett vele egyet. Megbeszélte döntését a felügyelővel, akire a főudvarmester bízta négyüket. "Tegyél próbát velünk, csak tíz napig." - kérte udvariasan. "Adj nekünk gyümölcsöt, gabonát, olajos magvakat és zöldséget enni, és tiszta vizet inni. Azután hasonlíts össze minket a többi diákkal, akik a király asztaláról étkeznek."

A felügyelő aggódva bár, de beleegyezett, és olyan ételt adott nekik, amilyent kértek, azonban alaposan megfigyelte őket. Ez idő alatt, a négy kamasz fiú hálát adott IStennek, szorgalmasan tanult és sokat imádkozott IStenhez, hogy áldja meg döntésüket, mely szerint hűek maradnak Hozzá.

A 10 nap elteltével a felügyelő belátta, hogy a fiatalemberek terve bevált. A szemük ragyogó és tiszta, a leheletük friss volt. Jól vágott az eszük és ruganyosak voltak lépteik. Tanulmányaikan is a legjobb eredményeket érték el. Isten megáldotta őket. A felügyelő biztosan elcsodálkozott. Milyen teleket adott nekik a felügyelő, és milyen külön áldást kapott még Dániel?

Dániel és három barátja végig hűségesek maradtak IStenhez a három év alatt, amíg a király iskolájában tanultak. Dánielt és a három barátját a feleleteik alapján bölcsebbnek találták bárkinél az egész birodalomban. HA országos díjat kellett volna odaítélni, ők nyerték volna. 

Miért volt Dániel és három barátja olyan bölcs? Azt választották, hogy a legapróbb részletekben is hűségesek lesznek Istenhez, és Ő csodálatosan megáldotta őket. Isten azt mondja: "Akik engem tisztelnek, azoknak tisztességet szerzek." (1Sámel 2,30) Nem ismerték Isten tervét a jövőjükkel kapcsolatban, de azt tudták, hogy bízhatunk benne.

Az egészséges ételek és italok fogyasztásán kívül számos más egészségügyi szabály is létezik. Sorolj fel, amennyit csak tudsz!

 Készítsetek gyurmából különféle zöldségeket és gyümölcsöket!

Elvevé azért a felügyelő az ő ételöket és az ő italokul rendelt bort, és ad vala nékik zöldségféléket. És ada az Isten ennek a négy gyermeknek tudományt, minden írásban való értelmet és bölcseséget; Dániel pedig értett mindenféle látomáshoz és álmokhoz is. (Dániel 1,16-17)

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése