Nemzetközi Gofrinap – március 25.
A Nemzetközi Gofrinap március 25-én van, és ünnepli a gofrit, annak történetét és egy meglepő vallási ünnepet. Az ünnep, amelyet a legjobban gofrievéssel lehet megünnepelni, a mi ünnepünk. Eredetileg Svédországban ünnepelték, de ma már a lelkes gyomrok a világ minden táján felkarolják a Nemzetközi Gofrinapot. Csatlakoztassa gofrisütőjét, és kóstoljon bele néhány ínycsiklandó finomságba.
A gofri az 1600-as évek elején érkezett Svédországba, és gyorsan elterjedt a közeli országokban. Gyakran lekvárral és gyümölccsel ették őket, így a nap minden szakában szeretett csemege lett. Az őket ünneplő esemény a Våffeldagen nevet kapta, ami rendkívül közel hangzott a vallásos Vårfrudagenhez, és a hagyományok összeolvadtak.
Az idő múlásával a gofrik szélesebb választéka jelent meg. Az 1700-as években édesebbé váltak, miután több vajat és cukrot adtak a receptekhez. 1839-ben a belga gofrit sokkal vastagabbra hozták létre, mint a hagyományos gofrit, és mélyebb rácsokkal. A belga variáció laktatóbb volt, és több lekvárt és tejszínt is tartalmazott.
Maga a Nemzetközi Gofrinap egy hibás kiejtés eredménye, amely két ünnepet hozott össze. Svédországban ezt a gofrinapot Våffeldagen néven ismerik, ami nagyon úgy hangzott, mint a Vårfrudagen (Miasszonyunk napja), amelyen Szűz Mária fogantatását ünnepelték. E nyelvi kapcsolat miatt vált szokássá, hogy a svéd családok a Vårfrudagent gofrival ünneplik a Szűzanya napján. Így ünnepelték a Nemzetközi Gofrinapot március 25-én.
Ó, nem is tudtam.
VálaszTörlés