Országos Gyümölcsbefőtt Nap – március 1.
Március 1-jén van a Gyümölcsbefőtt Országos Napja, így te is belekóstolhatsz a gyümölcs és a cukor finom keverékébe. A gyümölcsbefőtt desszertként vagy reggeli kiegészítéseként fogyasztható. A középkorban az volt a hiedelem, hogy az olvasztott cukorban pörkölt gyümölcs optimális szinten tartja a páratartalmat az emberi testben. A kompót a keverék latin „compositus” szóból származik.
Egyszerű és édes, gyümölcsbefőtt az érzékszervek csemege. Vitathatatlan, hogy ez egy gyümölcsszósz, melynek fő összetevői cukorszirupban kevert apróra vágott gyümölcs. A szirupot úgy készítik, hogy az olvasztott cukorhoz gyümölcsöt adnak; a keveréket ezután addig keverjük, amíg szép konzisztenciát nem kapunk. Ezt a főzetet fogyaszthatjuk magában vagy pirítósra kenhetjük, turmixokhoz adhatjuk, gofri tetejére rétegezhetjük, vagy granolával párosíthatjuk.
Míg a kompót kifejezés latin gyökerű, a recept Franciaországból származik. A 17. században a gyümölcsbefőtt teljes értékű desszertnek számított, és elkényeztették. Bármilyen finom is, a kompótot az egészségre gyakorolt jótékony hatásai miatt alkották meg. Ennek a kombinációnak a fő gondolata az az elmélet volt, hogy a meleg szirupba kevert gyümölcs semlegesíti a páratartalmat a testben. Az eredetileg egészségügyi gyógymódnak szánt gyümölcsfőzet hamarosan desszertként vált népszerűvé.
A középkorban az emberek az étkezések végén gyümölcsbefőttet kezdtek felszolgálni, köretként általában zöldség- és gabonalevessel. Az édes ízt annyira szerették, hogy a kompót minden lakomán kötelezővé vált. A kompót asztalra kerülése egyben a lakoma végét is jelentette.
A gyümölcsbefőtt még mindig népszerű desszert a világ számos országában. Alternatív megoldás a zöldségbefőtt, amelyet levesként, vagy kenhető formában kínálnak. A gyümölcskompótokat desszertként vagy feltétként fogyasztják.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése