Sajtos snack Nap – március 5.
Március 5-én a sajtos firkákat és azok minden formáját ünnepli. A sajtos firkáktól, a sajtfelfújásoktól, a sajtos fürtöktől és a sajtgolyóktól kezdve ezek a finom falatok biztosan élénk narancssárgát hagynak az ujjakon. Ezeknek a finom falatoknak az elkészítési folyamata ugyanolyan izgalmas, mint maga a falat.
Sok népszerű snack-történethez hasonlóan a sajtos firkák története is többféle eredetre vezethető vissza. Az egyik legelfogadottabb egy Morrie Yohai nevű férfi. Yohai apja cégének, az Old London Foodsnak az elnöke volt, amelynek székhelye New York Bronx kerületében található. Egy sor élelmiszer-találmány után a cég hozzálátott egy másik létrehozásához, amely kukoricaliszt alapú állati takarmányt használ. 1948-ban gépeik véletlenül nagy nyomás alatt dolgozták fel ezt a kukoricalisztet, ami csőszerű formát eredményezett. Ezt a folyamatot kiegészítve az Old London Foods elkezdett különféle sajtaromákat sütni, mielőtt megtalálta a megfelelő keveréket. A Sajtos snack ezután belépett a piacra, és kellemes sláger lett. Szerencsétlenségükre a Cheetos, a másik sajtos snack márka országos terjesztésre tett szert, és szélesebb piaci vonzerővel bírt, háttérbe szorítva versenytársát.
Manapság a sajtos firkákat az egyik legnépszerűbb nassolnivalónak tartják, és számos ízét kedvelik. Részei a harapnivalók szokásos csoportjának, amelyeket a bulikon találni, valamint más ételek alapanyagait. A véletlenszerű alkotásukhoz hasonlóan a sajtos emblémák is önálló életet éltek. Nem csoda, hogy ezek az ujjnyalogatós falatok megérdemlik a saját különleges napjukat.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése