2017. november 26., vasárnap

Diós meggyes piskóta

Az úgy van, hogy anyukáméktól minden évben rengeteg diót kapunk. Általában ez a karácsonyi és születésnapi ajándékom is. Nagyon szeretem a diót, és hálás vagyok érte, hogy a családomban nem allergiás rá senki.
A dió egyébként is nagyon egészséges. A csonthéjas gyümölcsök általában azok. A dió, a mandula, a mogyoró, a kesudió. Számos egészségvédő hatással rendelkeznek. Magas tápanyag- és enerigatartalma miatt mindennap érdemes fogyasztani belőlük. A hasznos zsírokon, fehérjéken kívül minden egyes diófajta saját vitamin-és ásványianyag-keveréket tartalmaz. A legtöbb a dióban van. Ezért is örülök nagyon, hogy a gyerekeim csak úgy magában fogyasztják. E-vitamin forrás, amely az egészséges sejtekért felelős. Található bennük magnézium, kálium, kálcium, vas és szelén.
És a szív egészségéért az Omega 3 zsírsav is (ezért nem kell erőltetni annyira a halat :) ). Ezek a zsírsavak segítenek a tanulásban és a koncentrálásban.  (Lehet, hogy a gyerekeimnek többet kellene adjak? Az utóbbival azért vannak gondjaink... :) )

Szóval, úgy szerettem volna valami újat, gyorsat, kicsit már untam a régieket, amiket mindenki szeret. És nem akartam megint diókolbász csinálni, hanem inkább valamilyen sütit. Így emellett döntöttem, mert gyors, finom és egyébként is...
Még a tepsiben volt, és már fel is vágtam a felét, amikor arra gondoltam, hogy inkább csinálok egy nagy totált :)

Hozzávalók:
6 tojás, csipet só, 30 dkg cukor, 18 dkg vaj, 20 dkg darált dió, 20 dkg liszt, fél zacskó sütőpor (szerintem egy is elfér bele), 1 evőkanál sütőrum (vagy némi rum-aroma) (ezt kihagytam), 30 dkg magozott meggy (én üvegeset tettem bele)
 
1. Egy normál méretű tepsit vajazzunk, és lisztezzünk ki. A sütőt melegítsük elő 160 fokra. Én mondjuk nem szoktam sokkal hamarabb beizzítani a sütőt.
2. A tojásokat, a cukrot és a sót keverjük habosra, és adjuk hozzá a lágy vajat is.
3. Egy keverőtálba mérjük ki a darált diót, a lisztet és a sütőport, és keverjük össze. A száraz hozzávalókat egy fakanállal óvatosan forgassuk a tojásos masszába, majd a vajas-lisztes tepsibe öntsük bele.
4. Szórjuk rá a tetejére egyenletesen a meggyet.
5. Kb. 40-45 percig süssük. Fél óra elteltével már tűpróbával ellenőrizhetjük, hogy átsült-e a piskótánk.
6. Ha kihűlt, négyzet formákra szeleteljük, és meghintjük porcukorral. (Nálunk a porcukor elmaradt.)

A gyülekezetbe vittem, és nagyon gyorsan elfogyott.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése