2017. november 3., péntek

Sajtos stangli - mi így szeretjük :)

Úgy indult, hogy linzert szerettem volna sütni. De addig-addig gondolkoztam rajta, hogy más lett belőle :)
Nagy sajt-rajongó a család.
Ez lett belőle:

Nagyon finom, nagyon szeretjük, mert sokáig puha marad. Valószínűleg a vajtól és a sajttól. Hát... bocsi, nem tartozik a vegán és az egészséges ételek közé, de finom, és mi szeretjük.
Ha nekiülünk, elég hamar elfogy.
Ezért sokat szoktam készíteni. De holnapra már nem lesz belőle. Szerintem :)

Hozzávalók:
  • 50 dkg fehér finomliszt, 
  • 20 dkg vaj
  • egy kocka élesztő (5 dkg)
  • 2 tojás
  • 2 teáskanál só
    egy kis dobozos (2 dl) tejföl
 A töltelékhez:
  •   5-6 dkg olvasztott vaj (negyed kockányi)
  •   1 tojás sárgája + egy kis tej
  •   25 dkg reszelt trappista sajt
Elkészítése:
1. A lisztet  jó alaposan elmorzsoljuk az élesztővel, azután pedig a többi hozzávalóval. És jó alaposan összegyúrjuk. Én nagyon szeretek kézzel gyúrni, bírom, hogy lehet abban az anyagban "dagonyázni". De aki nem, az nyugodtan beleteheti gépbe. Én nem szoktam.
2. Ha összeállt a tészta, egy viszonylag meleg helyen kelesszük kb. 40-50 percig. Én szeretem, ha kicsit tovább kel, mint ami a receptekben le van írva.
3. Ezután kitesszük egy lisztes felületre, és kinyújtjuk kb. 1-1,5 centi vastagra.
4. A felolvasztott vajjal megkenjük és megszórjuk  sajttal.
5. Hajtogatjuk. Harmadolva. :) Tudjátok, a tészta egyharmadát behajtjuk a kétharmadáig, majd a kimaradt egyharmadot ráhajtjuk. Ezután pedig kettéhajtjuk. Remélem, hogy érthető voltam. Nem voltam túl jó matekból :( A lényeg, hogy hajtogassuk!!
6. Ezután újra kinyújtjuk 1 cm vastagságúra, a tetejét megkenjük tojással és megszórjuk sajttal.
7. Aztán tetszés szerinti nagyságú rudakra vágjuk, és megsütjük. Előmelegítettbe tettem és 180 fokon sütöttem.

Szerintem sokáig nem fog tartani :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése