Nagyon régen főztem már bablevest. Én nem igazán szeretem. Igen, megint egy önző mondat, de ez van. Ám a gyerekeim nagyon szeretik, és mivel anyósom sűrűn megcsinálja nekik, így nekem nem kell. De most ez volt a kívánság. 

Ami biztos, hogy ezt a levest jól elkészítjük, bízvást állítjuk, hogy felveszi a versenyt a húsból készülttel. Előfordult, hogy valaki nem hitte el, hogy nincs benne hús. Nagyon tápláló és egytálételként is bőséges és éppen ezért gazdaságos is.
Ha füstölt ízt kedveljük, turmixoljunk bele egy darab füstölt gabona kolbászt. Azért jó, ha turmixoljuk, mert a gabonaszemek egészben vannak benne a kolbászban, s nem valami gusztusos, ha ezek a gabona magvak úszkálnak a levesünk tetején. Én ezt most nem tettem, mert a Kisfiam az ilyesmit szóvá teszi, és meglát benne olyan dolgot, amit nem szeret, akkor inkább nem eszi meg.

Hozzávalók:  
30 dkg bab, fej hagyma, 2 db közepes nagyságú sárgarépa és petrezselyem, karalábé, 1 db zöld paprika, 2db paradicsom, 1 teáskanál pirospaprika, 2 gerezd fokhagyma, 2db babérlevél, tengeri só, olaj. (Télen jó a lecsó is)

Elkészítés: A babot előző nap beáztatjuk (de én most fagyasztottat használtam, azt nem kell), másnap a babérlevéllel oda tesszük hideg vízben főni. 
A hagymát és a paprikát apróra összevágjuk, annyi olajat öntünk rá, hogy meg tudjuk dinsztelni. Ezután a pirospaprikát beleszórjuk, kissé felsütjük, és a paradicsomot is beletesszük azzal is felfőzzük, egy pohár vizet beleöntünk, és a kockára vágott zöldségeket, fokhagymát, belerakjuk és sózzuk. (Ha a karalábé fás nagyobb darabokba rakjuk bele, hogy mikor megfőtt ki tudjuk szedni a levesből.) Főzés közben gyakran kavarjuk meg a zöldséget, hogy a hagyma s a paprika jól szétmálljon, az a jó, hogy mire meg fő a zöldség addigra jó sűrű zaftos legyen. Mikor megfőtt a bab bele öntjük a zöldség pörköltünket, és összefőzzük, sózzuk. Addig forraljuk, míg a bab egy kicsit szét nem mállik így sűrítve a levesünket és kellemes szint adva neki.