Nagyon
régen főztem már bablevest. Én nem igazán szeretem. Igen, megint egy
önző mondat, de ez van. Ám a gyerekeim nagyon szeretik, és mivel anyósom
sűrűn megcsinálja nekik, így nekem nem kell. De most ez volt a
kívánság.
Ami biztos, hogy ezt
a levest jól elkészítjük, bízvást állítjuk, hogy felveszi a versenyt
a húsból készülttel. Előfordult, hogy valaki nem hitte el, hogy nincs
benne hús. Nagyon tápláló és egytálételként is bőséges és éppen ezért
gazdaságos is.
Ha
füstölt ízt kedveljük, turmixoljunk bele egy darab füstölt gabona
kolbászt. Azért
jó, ha turmixoljuk, mert a gabonaszemek egészben vannak benne a
kolbászban, s nem valami gusztusos, ha ezek a gabona magvak úszkálnak a
levesünk tetején. Én ezt most nem tettem, mert a Kisfiam az ilyesmit
szóvá teszi, és meglát benne olyan dolgot, amit nem szeret, akkor inkább
nem eszi meg.
30 dkg bab, fej hagyma, 2 db közepes nagyságú sárgarépa és
petrezselyem, karalábé, 1 db zöld paprika, 2db paradicsom, 1 teáskanál
pirospaprika, 2 gerezd fokhagyma, 2db babérlevél, tengeri só, olaj.
(Télen jó a lecsó is)
Elkészítés:
A babot előző nap beáztatjuk (de én most fagyasztottat használtam, azt nem kell), másnap a babérlevéllel oda tesszük hideg
vízben főni.
A hagymát és a paprikát apróra összevágjuk, annyi olajat
öntünk rá, hogy meg tudjuk dinsztelni. Ezután a pirospaprikát
beleszórjuk, kissé felsütjük, és a paradicsomot is beletesszük azzal is
felfőzzük, egy pohár vizet beleöntünk, és a kockára vágott zöldségeket,
fokhagymát, belerakjuk és sózzuk. (Ha a karalábé fás nagyobb darabokba
rakjuk bele, hogy mikor megfőtt ki tudjuk szedni a levesből.) Főzés
közben gyakran kavarjuk meg a zöldséget, hogy a hagyma s a paprika jól
szétmálljon, az a jó, hogy mire meg fő a zöldség addigra jó sűrű zaftos
legyen. Mikor megfőtt a bab bele öntjük a zöldség pörköltünket, és
összefőzzük, sózzuk. Addig forraljuk, míg a bab egy kicsit szét nem
mállik így sűrítve a levesünket és kellemes szint adva neki.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése