2018. december 6., csütörtök

Büszkeség és balítélet (Pride & Prejudice, 2005)

Emlékszem, hogy amikor megjelent a film, anyósom, Férjem és én elmentünk a moziba, hogy megnézzük. Tudjátok, én nagy rajongója vagyok Jane Austennak és különös tekintettel Mr. Darcynak, és hát persze, hogy nagyon vártam.
De az az igazság, hogy nem nyerte el azt a várakozást, amit szerettem volna. Én mondjuk úgy vagyok ezzel, hogy számomra Colin Firth az egyetlen és igazi Mr. Darcy, nincs mit tenni.
Ez leginkább a színész sármjának köszönhető, és annak, hogy jól választott. Pedig úgy tudom, nem is igen akarta ezt a szerepet. De milyen jól tette!

Persze, olvastam kritikákat, hogy a film miért jobb, hogy Lizy fiatalabb, és hogy Jennifer Ehle inkább egy töltött galamb benne, mint egy fiatal, vidám lány, és lehet, hogy így van.
De nekem a filmmel volt és van több bajom is.
Lehet, hogy Keira Knightley fiatalabb, meg  hogy igazi odamondogatós, és lehet. Nem mondom, hogy rossz volt benne, én egyébként kedvelem ezt a színésznőt. De valahogy az egészet nézve, mégsem jött be nekem.
Disznókat hajtó Mr. Bennet, bárgyúan és idiótán viselkedő Mr. Bingley (keveseltem benne mind az ő, mint pedig a rosszfiú, Wickem szerepét). Zavart, hogy leginkább csak Lizy és Darcy körül forog minden, de a többiekről keveset tudunk meg. Szerintem a hat részes sorozat sokkal élethűbb volt. Igen, mind szövegileg, mind ruházatilag (az is nagyon zavart, hogy nem tudtak benne rendesen felöltözni. A nagykabátban rohangálni abban a korban, nem volt méltó egy Jane Austen adaptációhoz. Szerintem.



Nem tudom. Megnéztem nem olyan régen újra a filmet, de még mindig nem hoz lázba. Nem tud magával ragadni Matthew Macfadyen sem. Nekem ő nem  szexi valahogy. Nem adta el Mr. Darcyt, nem látom benne a változást, sem a színészi játékot.


A film a 18. századi Angliában játszódik. A Bennet család, vagyis Mr. Bennet (Donald Sutherland), felesége és öt lánya Hartfordshire-ben élik polgári kis életüket. Anyagi biztonságuk egyelőre az apjuk vállán nyugszik, de már eladósorba kerültek a lányok. Szüleik szeretnék lányaikat tehetős emberhez férjül adni, ám a kilátások nem túl kecsegtetőek, mígnem egy napon a városba költözik a gazdag agglegény, Mr. Bingley (Simon Woods). Tehetős barátai között talán akad megfelelő kérő minden lány számára. Jane (Rosamund Pike), a legidősebb be is veti magát, igyekszik eltekerni Mr. Bingley fejét. Húga, a vadóc Lizzie (Keira Knightley) pedig csakhamar Bingley barátjával, a jóképű Mr. Darcyval (Matthew Macfadyen) kezd el ismerkedni. A levegő megtelik szerelemmel, ármánnyal és töménytelen mennyiségű pletykával. A helyzet szomorú fordulatot vesz, amikor Mr. Bingley hirtelen visszautazik Londonba.
8 dolog, amit nem gondoltál volna a Büszkeség és balítélet című filmről

Mindent összevetve, maradok a BBC-s sorozatnál. Jobb benne Mr. Bennet, szeretem az anyjukat, Mr. Collins sokkal jobb figura, és Wickem igazi simlis, mézes-mázos rosszfiú. Jól ábrázolta ezt a sorozat. A többi nem számít.
Úgyhogy:
,
de csakis ha COLIN FIRTH!!!!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése