2019. július 9., kedd

Kuszkusz és szója

Amikor egy nagyon gyors és nagyon egyszerű ételt szeretnék készíteni, akkor ez a két alapanyag mindig jól jön. A kuszkusz hántolt őröletlen, vagy durvára őrölt durumbúzából készült, egy berber eredetű étel. Főleg az arab gasztronómiában használják köretként, habár mára világszerte népszerűvé vált. Ma egyébként "divat" lett ezt enni.
Nálunk annyira nem népszerű, a családban Férjjel mi esszük (sajnos a gyerekeim nem szeretik az új dolgokat... sokszor úgy érzem, hogy ez az én hibám, de mit van mit tenni, így alakult), bár ő is inkább a bulgurt kedveli.

Mindenesetre azt szeretem a legjobban ebben az ételben, hogy gyorsan kész van. A szójával többet kell törődni, mint a kuszkusszal. Mert azt csak felöntöm forró vízzel, lehúzom a tűzről, állni hagyjuk, és egy kis idő után már kész is van.
De a szója elkészítése sem bonyolult.
Sós vízben megfőzöm. Amikor megfőtt, de nem szét, akkor leöntöm róla a forró vizet és hideg vízbe áztatom, legalább kétszer. Ez veszi el azt a jellegzetes szójaízt vagy "szagot", amivel sokan nem tudnak mit kezdeni. Aztán kinyomkodom belőle a vizet, és valamilyen fűszersót teszek rá. Én legjobban a Gyrosat szeretem. Többet kipróbáltam, ez jött be.
Hagyom állni ebben a sóban, de engedem, hogy jól átvegye az illatát, majd megszórom egy kis liszttel, és kisütöm olajban. Nem sokban.
Aztán egymásra teszem és már kész is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése