2019. július 12., péntek

Az én Kossuth kiflim

Anyukáméknak a kertjében van egy hatalmas diófa, amin minden évben sok dió terem. A mi kertünkben is van, kettő is, de még nem igazán mutat semmire sem hajlandóságot. Mondjuk a többi gyümölcsfánk sem. :( Amikor hazamegyünk legtöbbször felpakolva jövünk haza, mert minden alkalommal jön velünk egy nagy adag dió.
Én szeretem, használom is. A diókolbászhoz pl.

Már egy ideje láttam a neten, és hogy sokan megsütötték a Kossuth kiflit, és gondoltam egyszer én is kipróbálom. Sajnos sokszor kell várnom ezekre az alkalmakra, de most eljött!

Így megsütöttem. 

Hozzávalók:c
20 dkg vaj, 18 dkg liszt, 20  dkg porcukor, 4 tojás,  1 késhegynyi sütőpor, 1 citrom héja, 10 dkg dió vagy mandula

Elkészítése:
1. A tepsit előkészítem. Kivajazom és kilisztezem. 
2. A vajat a cukorral habosra keverem, majd egyesével hozzáadjom a tojássárgákat, mindegyikkel jól kikeverve. A végén beletesszük a citromhéjat is.
3. A tojásfehérjéket kemény habbá verem, és óvatosan beleforgatom a vajas-cukor-tojásos masszába, vigyázva, hogy ne törjem össze.
4. Hozzáöntöm a sütőporos lisztet és elkeverem.
5. Aztán a kikent tepsibe belesimítom a tésztát. Kb. 1 centi magasan álljon a tészta a tepsiben.
6. A tészta tetejét megszórtam durvára vágott dióval vagy mandulával. (Én most őrölt diót tettem a tetejére, mert ez volt kéznél.)
7. Közepesnél kicsit erősebb tűzön kb. fél óra alatt megsütjük.
8. Miután kihűlt, pogácsaszaggatóval félholdakat, azaz kifliket szaggatunk belőle.
És megesszük. :)

2 megjegyzés:

  1. Még sosem készítettem, pedig március közepén mindig készülök.Nem is lehet nehéz. Jól néznek ki.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, én is hónapok óta készülök sütni. De bekerült a majd egyszer megcsinálom! - kategóriába. Ám ma! És tényleg nagyon gyorsan kész van. Én az ilyen sütiket szeretem. Gyors és finom. :)

      Törlés