2020. október 19., hétfő

Szejtán rizzsel

 Tavaly egyszer kipróbáltam a szejtánt. Az én gyerekeim és családom nem egyszerű menet, valami oknál fogva nagyon válogatósak. Nem mindent esznek meg, és leginkább kisfiam a problémás eset, mert bár ő a legjobb evő ugyan, de nem mindegy, hogy mi az az étel. :)

Ez  meglepő lehet, mert mindenki amiatt aggódik, hogy mit adok neki enni. Való igaz, hogy nem eszik meg semmilyen gyümölcsöt és persze húst sem eszünk, de vannak bizonyos zöldségek, amelyeket nyersen sem fogyaszt, viszont főtt formában igen. Nagy rajongója a sóskának, a babnak, a borsónak, szereti a káposztát (de csak káposztás tésztának), és még sorolhatnám. 

Éppen ezért izgultam, amikor először kipróbáltam a szejtánt. Gondoltam, lesz ami lesz, majd csak megkóstolja (bár már ezt is elengedtem, nem erőltetem, nincs értelme), és igazam lett. Sokkal jobban szereti a szejtánt, mint a tofut, pedig ez utóbbit is nagyon szereti.

Az az igazság, hogy nem készítem el a szejtánt búzasikérből, hanem kicsit a drágább megoldást választom, megveszem készen. Eddig a fehérvári bioboltba mentem, de most már nem tudok bemenni Fehérvárra, így lehet, hogy majd ide a móribe kell rendelnem. 
Csinálok egy lecsós, pörkölt alapot, felvágom, és kicsit főzöm. Nem kell neki sok. Lehet naturt kapni és hagymásat, mi ezeket szeretjük. És persze, hogy rizzsel tálaljuk, mert így szeretik a legjobban.
Nagyon finom.


4 megjegyzés:

  1. A férjem egyszer elvitt egy vegetáriánus étterembe, mert tudja, hogy nagyon szeretnék vega lenni, de a család miatt nem főzök kétfélét, így időnként megeszem a húst is. Nagyon vártam, mert szerettem volna végre "igazi" vega ételt enni, ami nálam azt jelenti, hogy azért finom, mert zöldségből van, és nem valami húsos étel vegásított verziója. Hát ez az étterem nagy csalódás volt. Kicsi volt a választék, és ami volt, az is mind hagyományos étel volt szójával elkészítve. Akkor kóstoltam a szejtán-brassóit (az egyetlen nem szója alapú ételt), ami finom volt, és köze nem volt az igazi brassóihoz. Azóta sem ettem szejtánt, de lehet, hogy kipróbálom a családdal, majd nem mondom meg, hogy nem húst esznek. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :)Éveken át gondolkoztam rajta, hogy kellene készíteni, de mivel a kisfiam (aki miatt mindig aggódom, hogy vajon eszik-e belőle) nem főztem. Aztán egyszer kipróbáltam, lesz, ami lesz alapon, és tessék, nagy kedvenc lett.
      A szejtán teljesen más állagú, és finomabb (szerintem, meg a kisfiam szerint is), mint a tofu. Bár nálunk a tofu is nagyon népszerű. Még brassóit nem készítettem belőle, de fogok. Jó ötlet.

      Törlés
  2. A gyerekek kezdettől nem kaptak húst vagy csak elhagytátok menet közben? Berni

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A gyerekek kezdettől nem kaptak húst. Így döntöttünk, mert mi igen, és láttuk a következményeit. A Férjem reumatikus problémákkal küzdött gyermekkora óta, (bár ő néha eszik halat és egy évben egyszer kacsát vagy csirkét) én pedig állandóan beteges voltam, nagyon gyenge volt az immunrendszerem.
      Most a gyerekeknél is látom, hogy jobban működik. Nem betegebbek (minden évben kb. 1 hetet hiányoznak az iskolából).
      A nagylányom (12 éves) már megkóstolta a halat és a kacsát, de nem ez a fő étkezés nála sem.

      Törlés