2021. november 23., kedd

Ruth 2,1-18

Izraelben megengedték a gyűjtögetőknek, hogy kövessék az aratókat, és felszedjék az elhullajtott kalászokat. A földeken dolgozók szándékosan hagytak szét magokat a földjeiken, és szándékosan hagytak


Izraelben megengedték a gyűjtögetőknek, hogy követhessék az aratókat és felszedegessék az elhullajtott kalászokat. Valójában az aratók szándékosan hagytak elhullajtott magokat földjeik szélén és gyakran szándékosan hagytak el kalászokat is. Azért tették ezt, hogy a szegények élelmet gyűjthessenek családjuknak.

"Mikor pedig földetek termését learatjátok: ne arasd le egészen a meződnek széleit, és az elhullott gabonafejeket fel ne szedd; a szegénynek és jövevénynek hagyd azokat. Én vagyok az Úr, a ti Istenetek.   3Móz 23:22.

Naomi megengedte Ruthnak, hogy az aratókat kövesse és az elhullajtott kalászokat összeszedegesse utánuk.

Később, napközben Boáz kiment földjére és üdvözölte a munkásait. „Az Úr legyen veletek!”- mondta, és ők udvariasan így válaszoltak: „Áldjon meg téged az Úr!” Ezután a gyűjtögető idegenről érdeklődött. Elmondták neki, hogy ő az a fiatal nő, aki Naomival jött Moáb földjéről, és hogy egész reggel dolgozott.

Boáz időt fordított rá, hogy kedvesen beszélgessen Ruthtal. Azt mondta neki, hogy ezen a földön folytassa a gyűjtögetést, és nyugodtan maradjon az ő munkásnői közelében. Férfi szolgálóinak is meghagyta, hogy ne bántsák őt. És ha megszomjazik, adjanak neki inni. Ruth nagyon hálás volt, de nem értette, hogy miért fordít ilyen kedves figyelmet rá Boáz. 

Ebédidőben Boáz meghívta Ruthot, hogy csatlakozzon a munkásaihoz. Ebéd után, amikor Ruth visszament dolgozni, Boáz különleges utasításokat adott munkásainak, hogy segítsenek a nőnek. Ruth egész nap keményen dolgozott. Miután kicsépelte a szemeket a kalászokból, amit tallózott csaknem fél véka árpa lett belőle. Mennyire fog Naomi örülni! Alig várta, hogy elmondhassa neki mi történt vele böngészése első napján és odaadja neki az eledelt, amit az ebédjéből tett félre.


* Kinek a földjén böngészett, az első napon? 
* Mit tudunk a föld gazdájáról? 
* Hogyan segített Ruthnak Boáz?
* Miért volt hálás Ruth?
* Kinek szeretett volna örömet szerezni Ruth?
* Mit tanít Isten nekünk arról, ebben a történetben, hogy a szegényekkel, nehezebb helyzetben lévőkkel hogyan bánjunk, viselkedjünk?


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése