2021. november 4., csütörtök

Ruth 1,1-9

 

Az egyik kedvenc bibliai könyvem Ruth könyve, amit nagyon sokszor átvettem már kicsikkel, nagyokkal, fiatalokkal és felnőttekkel is. Ez a könyv egy  fiatal nő rövid, de nagyon érdekes történetét mondja el nekünk.

A történet szereplői abban az időben éltek, amikor Izraelben még a bírák voltak a vezetők. A férfit Eliméleknek, a feleségét pedig Naominak hívták. Volt két fiuk, Mahlon és Kiljon. Betlehemben volt az otthonuk. Sok-sok évszázaddal később itt született meg Jézus is.

Abban az időben nem volt elég eső Izraelben, ott ahol laktak, ezért nem jutott élelem nekik. Ezért Elimélek úgy döntött, hogy a családjával együtt elköltözik Moáb földjére, ahol viszont bőséges volt az élelem. 

Miután letelepedtek itt, Elimélek megbetegedett, és meghalt. Így Naomi egyedül maradt két fiával, akik viszont megházasodtak. Moábita lányokat vettek feleségül. Orpát és Ruthot. Naomi nagyon szerette a menyeit, és ők is szerették az anyósukat. Amikor azonban Naomi mindkét fia is meghalt, teljesen magukra maradtak. Három nő, teljesen egyedül.

Amikor Naomi meghallotta, hogy Betlehemben megszűnt az éhínség, úgy döntött, hogy hazamegy szülővárosába. Ezt el is mondta a menyeinek, hogy mire készül. 

6Ekkor útra kelt a menyeivel, hogy hazatérjen Móáb mezejéről, mert meghallotta Móáb mezején, hogy ismét gondjaiba vette népét az ÚR, és kenyeret adott neki. 7Elindult tehát arról a helyről, ahol élt, és vele a két menye. Ahogy mentek az úton, hogy visszatérjenek Júda földjére, (Ruth 1,6-7)

Ahogy gyalogoltak, Naomi a menyeire gondolt. Úgy érezte, hogy nem lenne jó nekik az, hogyha vele mennének, az nem az ő hazájuk, nem éreznék jól magukat. Egy idegen országban élni, elszakítva a családjuktól, barátaiktól. Ezt nem várta el tőlük, hiszen egy teljesen úgy életformát, szokásokat kellett volna megszokniuk.

Ráadásul mindketten még nagyon fiatalok voltak, lehetőségük volt arra, hogy újra férjhez menjenek, és azt a saját országukban is megtehették. Amikor Naomi elmondta nekik, hogy mire gondolt, mindketten sírtak, és nem akarták elhagyni őt, annyira megszerették.

* Vajon könnyű lehetett Naominak is egy idegen országban?
* Amikor meghalt a férje és a fiai, mit érezhetett?
* Elvárta-e a menyeitől, hogy gondoskodjanak róla?
* Milyen kapcsolatot alakított ki velük? Vajon miért?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése