2021. november 11., csütörtök

Ruth 1,10-2,3

 

Amint Betlehem felé gyalogoltak, ő azt mondta menyeinek, hogy menjenek vissza szülőföldjükre, Moábba. Azt mondta nekik: "Elég fiatalok vagytok még, menjetek haza, hogy újra férjhez mehessetek! Ott a családotokkal és a barátaitokkal lesztek. Tudjátok, hogy mit válaszolt a két nő?

9Adja meg nektek az ÚR, hogy mindkettőtök nyugalmat találjon majd férjének házában! Azután megcsókolta őket. Ők azonban hangos sírásra fakadtak, 10és azt mondták neki: Bizony, hazatérünk veled a te népedhez.

Orpa végül úgy döntött, hogy visszamegy szülőföldjére. Könnyek között távozott, de Ruth továbbra is Naomival tartott, és ragaszkodott hozzá, hogy vele megy, és soha nem hagyja el őt. Naomi meggyőződött arról, hogy menye őszinte és hűséges, és megértette, hogy szereti őt, így együtt folytatták az útjukat. Ruth szavai nagyon csodálatos ragaszkodásról tesznek bizonyságot:

16 De Ruth azt felelte: Ne unszolj engem, hogy elhagyjalak, és visszatérjek tőled! Mert ahová te mégy, oda megyek, ahol te megszállsz, ott szállok meg én is. Néped az én népem, és Istened az én Istenem. 17Ahol te meghalsz, ott haljak meg én is, és ott temessenek el! Úgy bánjon velem az ÚR most és ezután is, hogy csak a halál választ el engem tőled!


Betlehembe érve Naomi ismerősei örültek az érkezésének. Még emlékeztek rá. Gyorsan terjedt a hír, hogy "Naomi visszajött!" Mindenki nagyon örült és közben sajnálták is, hogy elvesztette a férjét és a fiait. Naomi fogadta az üdvözléseket, de már nem érezte magát Naominak, hanem inkább Márának, Keserűnek.A Naomi név azt jelenti, hogy kellemes, a Mára pedig azt, hogy keserű. Szomorú volt, hogy elvesztette a családját, amióta elhagyták Betlehemet. 


Mikor megérkeztek, éppen az árpát aratták a környéken. Ruth engedélyt kért Naomitól, hogy elhullott kalászokat szedegethessen fel az aratók után, hogy legyen mit enniük. Ezt hívják böngészésnek, vagy tallózásnak, mezgerélésnek. Naomi örömmel megengedte ezt neki. Naomi barátai örültek, hogy Ruth olyan volt vele, mintha a saját lánya lenne. Őszintén szerette az anyósát, és mindent megtett azért, hogy gondoskodjon róla.

 

 * Miért különleges hely Betlehem?
* Hogyan viszonyult Ruth Naomihoz?
* Vajon miért ment vissza Opra? Nem szerette Naomit eléggé?
* Miért különleges Ruth válasza? 
* Miért fontos a hűség?
* Milyen egy jó anyós-meny közötti viszony?
* Hogyan segített az idős asszonynak?
* Te hogyan tudsz segíteni az időseknek?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése