Nátrium-hidrogén-karbonát nap – december 30.
A nátrium-hidrogén-karbonát napját minden év december 30-án ünnepli a szódabikarbóna és annak felhasználása. Ez a nap minden háztartás és különösen minden konyha alapvető árucikke. A szódabikarbóna más néven kenyérszóda, szódabikarbóna és szódabikarbóna. Ezek a nevek megfelelnek annak tudományos és kémiai vegyületnevének, amely a NaHCO3, más néven nátrium-hidrogén-karbonát. A szódabikarbóna a leggyakrabban használt kémiai vegyület, számos praktikus és hatékony felhasználása miatt.
A nátrium-hidrogén-karbonát fehér porszerű kristály, amely általában finom porként jelenik meg. Fogyasztáskor sós ízű, a lúgos vízhez hasonló. Ennek az anyagnak a legkorábbi felhasználása az ókori Egyiptomra vezethető vissza. Kr.e. 3000-ben az ókori egyiptomiak a „Natron” nevű terméket használták, amely főleg nátrium-hidrogén-karbonátból állt.
1791-ben Nicolas Leblanc francia vegyész elkészítette az úgynevezett "szóda hamut". A szódabikarbónát leggyakrabban élesztőként használják, különösen az ételek elkészítésekor. Ez technikailag egy olyan komponens, amely gázzal és hővel kombinálva a tésztát vagy tésztát kémiai reakción keresztül keleszti. Az 1800-as évek előtt manapság az emberek élesztőt adtak pékárukhoz és desszertjeikhez, hogy az növekedjen. Ennek egyetlen hátránya az, hogy fárasztó folyamat volt, és a legtöbb esetben az élesztő nagyon meleg vagy nagyon hideg hőmérsékleten elpusztult. Így kezdték el használni a szódabikarbónát.
1846-ban a szódabikarbóna készítése mindent megkönnyített a pékek és házi szakácsok számára. A konyhai használat mellett a nátrium-hidrogén-karbonát nagyon hatékony a tisztításban is. A szódabikarbóna képes eltávolítani a penészgombát és a penészesedést. Ez teszi a legjobb megoldást rozsdamentes acél, konyhai készülékek, sőt zuhanyfüggöny polírozására. 1972-től a szódabikarbóna felfigyelt rá, és egyre többen használták élelmiszerek tartósítására.
A 21. századtól kezdve ezt a kémiai összetételt ömlesztve állították elő. Évente körülbelül kétmillió tonna mennyiséget állítanak elő. Világszerte szállítják, és eladják a vállalkozásoknak és a fogyasztóknak a hasznosság és a termelékenység érdekében. A szódabikarbóna-karbonátot számos célból csodaösszetevőnek tekintik, mint például a kellemetlen szagok eltávolítása, a peszticidek eltüntetése, a tüzek semlegesítése, a fogmosás, a tisztítás és még sok más.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése