Országos Sütőtökpite Nap – december 25.
Az őszi betakarítási időszak szimbóluma és a karácsonyi asztalon leginkább eltöltött desszert a Nemzeti Sütőtökpite-napon, december 25-én kapja különleges napját. A sütőtök pudinggal töltött pitehéjalappal a sütőtökös pitéket különféle fűszerekkel díszítik és tálalják. mint a fahéj, a szerecsendió és a gyömbér.
Bár bizonytalan, hogyan kezdődött a nemzeti sütőtökpite-nap ünnepsége, maga a sütőtökös pite meglehetősen gazdag történelemmel rendelkezik. A név a görög „pepon” szóból ered, ami „nagy dinnye”. Ezt a franciák „pompon” néven fogadták el, és végül az angolok „pumpion”-ra változtatták. Az első zarándokok, akik a Plymouth-kolónián telepedtek le, egyfajta sütőtökös pitét készítettek. Az őslakos Amerika által hozzájuk hozott sütőtökből az első telepesek tej, méz és fűszerek felhasználásával tökkrémet tudtak készíteni. Ez vezetett a sütőtökös pite tálalásához is az első hálaadáskor.
1651-ben a híres francia séf, François Pierre de la Varenne kiadta egyik legfontosabb francia szakácskönyvét, a „Le Vrai Cuisinier François”-t (Az igazi francia szakács). Ezt 1653-ban fordították le angolra, és „Tourte of Pumpkin” néven egy sütőtökös pite receptjét tartalmazta. A „pumpion pite” receptjei az 1670-es évekre bekerültek az angol szakácskönyvekbe. Csökkentek a kísérleti receptek, és kezdett megjelenni egy definiáltabb változat, a fűszerek bevonásával. Az egyéb opcionális összetevők közé tartozott a mazsola, az alma és a ribizli.
De 1796-ban a sütőtökös pite igazán formát öltött, amikor az „American Cookery”-t az amerikai árva Amelia Simmons írta és adta ki. Ez volt az első a maga nemében, amely az amerikai ízlésnek jobban megfelelő recepteket tartalmazott, és volt egy tökpuding receptje, amelyet kéregben sütnek. Hasonló volt a sütőtökös pitéhez, amit ma eszünk.
Manapság a sütőtökös pite recept-ihletője a Pinterestnek és más forrásoknak köszönhetően végtelen. Halloween, Hálaadás és Karácsony alkalmából készült desszert, a sütőtökös pite valóban a tökéletes ünnepi csemege.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése