Sült gesztenye napja – december 14.
December 14-én a sült gesztenye napján. Mivel itt a vidám időszak, a Gesztenyepecsenye napja tökéletes időpontban jön az ünnepi szezonra. A sült gesztenye gyakran földes illatával tölti meg a levegőt, miközben decemberben az utcai árusok főzik. Nem csak ez, de a finom falat is távol tartja a hideget az északi féltekén élők számára. Míg a nap viszonylag új ünnep, a gesztenye sütésének hagyománya már régóta fennáll. Pörkölésükkor feltárul a dió természetes édessége, elragadtatva ízlelőbimbóinkat!
A gesztenye Amerikában és Ázsiában őshonos fáról származik. Számos olyan faj létezik, amelyet az emberiség évszázadok óta gyűjt be. Az amerikai őslakosok már jóval az első európai telepesek érkezése előtt fogyasztották őket. Az európaiaknak pedig a szárdiszi gesztenyét ismertették meg. Szardisz egy ősi főváros volt, amely ma Kelet-Törökország része. A Perzsa Birodalom fontos városa volt, egészen i. e. 334-ig, amikor Nagy Sándor kezébe került.
Nagy Sándor, a világ egyik legnagyobb katonai tábornoka a rómaiakkal együtt gesztenyét ültetett szerte Európában. A fák a hegyvidéki mediterrán vidékeken terültek el, ahol bizonyos szemek nem tudtak jól növekedni. A gesztenye a helyiek alapvető élelmiszerforrásává vált, és értékes árucikké lett a cserekereskedelemben. Az ókori görögök lisztté őrölték és gesztenyés kenyeret készítettek. Néhány gesztenyefafajt a faanyagukért is termesztettek.
Az Egyesült Államok a világ gesztenyetermelésének mindössze 1%-át állítja elő. Kína a világelső, annak ellenére, hogy a legtöbb amerikai gesztenyét Olaszországból importálják. Az amerikai gesztenyét egy halálos vész pusztította el, amely az 1900-as évek elején pusztította a fákat. Körülbelül négymilliárd gesztenyefa pusztult el, és felépülésük közepes volt.
A gesztenye piszkos, penészes ízű. Jóllehet a parázsról melegen is fogyasztható, jobb, ha töltelékben vagy más ételekben fűszernövényekkel együtt fogyasztjuk. Nem sokkal a pörkölés után a dió annyira megkeményedik, hogy kitörhet a foga, ha túl erősen harapják meg. Azonban még mindig fel lehet őket vágni. Néhány nagyobb élelmiszerbolt és a legtöbb olasz piac héjában hagyja a gesztenyét, mások pedig konzervdobozban árulnak héj nélküli gesztenyét, amely sokkal puhább.
A sült gesztenye első megjelenése rejtély, bár azt hitték, hogy a keresztények tisztaságát jelzik. Egyesek úgy vélik, hogy már a 16. században feltűntek Rómában utcai snackként. Most a sült gesztenye továbbra is sokakat emlékeztet az ünnepi időszakra, a télre és a karácsonyra.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése