Nemzeti Gazpacho Nap – december 6.
Kérdezz meg bárkit, mit gondol a gazpachóról, és azt fogják mondani, hogy az unalmas, régi paradicsomleves hűtött, finomabb rokona.
De nem mindig így készült: a gazpacho Andalúziából, Spanyolország egyik régiójából származik, valószínűleg még a középkorban. Akkoriban állott kenyér, olaj, ecet és víz keverékéből készült, amit mozsártörővel dörzsöltek össze. Abban az időben Spanyolország az iszlám világ része volt, így a gazpacho név az „áztatott kenyér” arab szóból származik.
Manapság az elsődleges összetevők a paradicsom/paradicsomlé, a kaliforniai paprika és az uborka, amelyek levessé alakulnak át. turmixgép (ha igazán hagyományos akarsz lenni, használhatsz mozsártörőt). Tudjuk, hogy éhes vagy, ezért ünnepeljük mindannyian a nemzeti Gazpacho-napot december 6-án!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése