Nemzeti Kakaónap – december 13.
A nemzeti kakaónapot minden évben december 13-án tartják. A forró kakaót általában kakaóporból, melegített tejből vagy vízből és cukorból készítik. Néhányan azonban forró csokoládénak is nevezik, ami némi zavart okoz. A forró csokoládé kakaóvajat tartalmazó őrölt csokoládé felhasználásával készül. Csokoládé likőrt készíthetünk kakaóbab erjesztésével, szárításával, pörkölésével, őrlésével is. Ezt követően a kakaóvajat eltávolítjuk, és már csak a kakaópor marad. Ezt a kakaóport forró kakaó készítésére használják. Ez egy viszonylag egészséges ital, nagyon kevés zsírt és kalóriát tartalmaz, attól függően, hogy mit adsz hozzá.
A csokoládénak hosszú és ősi története van. A kakaó első eredete 5000 évre tehető. A régészek úgy vélik, hogy ez csak olyan korai, amikor nyomon tudjuk követni. Természetesen az akkori csokoládé sokban különbözött attól, amit most fogyasztunk, mivel a cukor még kevés volt. Az italt vaníliával, chilivel ízesítették, és egész évben szolgálták fel. Állítólag népszerűbb volt az olmék korszakban, ahol spirituális imádkozásra használták. Egykor kereskedelmi valutaként használták a Kolumbusz előtti Mezoamerikában.
Először európai felfedezők találták meg Dél-Amerikában, ahol már az európaiak érkezése előtt több száz évig élvezték. Nem csak ez, hanem a spanyolok voltak azok, akik először kellemetlennek találták az ízt, és keserűnek nyilvánították. Valójában a csokoládé szerzett íz lett. Addig édesítik, amíg Európában be nem vezetik, és a gazdagok luxusitalává nem fogadják. Ez vezetett a tejcsokoládé feltalálásához. És csak 1828-ban lesz elérhető a csokoládépor. Nem sokkal ezután megjelent a csokoládé és az instant forró kakaó.
A kakaónövények három kiemelkedő fajtája a Forastero, a Trinitario és a Criollo. A Forastero egy általánosan használt változat, amely a világ kakaótermelésének akár 90%-át adja. A Trinitario Trinidadból származik, és a kakaó hibrid fajtája. A Criollo hajlamos a betegségekre és kevésbé gyakori – főként Venezuela termeszti. A Trinitario minőségi szempontból első helyen áll, és a másik két fajtához képest betegségekkel szembeni ellenálló képessége miatt magasabb termést ad.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése