Nemzeti főzzünk édesburgonyát nap – február 22.
Az édesburgonya főzésének nemzeti napját minden év február 22-én ünneplik. Az édesburgonyát sok milliárdan fogyasztják világszerte, és főleg Amerikában. Ez az édes gyökérzöldség nagyon sokoldalú, salátákhoz és levesekhez használják, és reggelire, ebédre, uzsonnára vagy vacsorára is fogyasztható. A zöldség legfontosabb része a keményítőtartalmú gumós gyökerek. Ennek ellenére a levelek és a hajtások is ehetők. A főtt gumók fogyasztása növelheti tápértéküket és emészthetőségüket; azonban sok délkeleti amerikai gyarmatosító nyers édesburgonyát fogyasztott.
Az édesburgonya a közönséges burgonya távoli rokona, mivel mindkettő a Solanales rendbe tartozik. Úgy tartják, hogy a nyugati felfedezés előtt édesburgonyát termesztettek Polinéziában. Később azt mondják, hogy Közép- vagy Dél-Amerikába általában inkább a szőlődugványok, mint a magvak terjedésével terjedtek el. Valójában úgy gondolják, hogy Közép-Amerika háziasította az édesburgonyát körülbelül 5000 évvel ezelőtt.
1594-ben az édesburgonyát behozták a kínai Fujian tartományba Luzonból. Chin Hszüeh-Tseng (Jin Xuezeng) kormányzó tovább ösztönözte az édesburgonya termesztését. 2019-ben a globális édesburgonya-termelést 92 millió tonnában mérték. Kína vezette ezt a termelést a világ össztermelésének 56%-ával.
Az édesburgonya Európába is megérkezett, és az 1604-ben Angliában összeállított „Elinor Fettiplace's Receipt Book”-ban szerepel.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése