Vajkaramell nap – február 15.
A nemzeti Vajkaramella nap egy február 15-re kijelölt, nem hivatalos nap. El tudod képzelni, hogy a vajkaramell már több mint 200 éve létezik? A Vajkaramella egy yorkshire-i kisvárosból indult útjára, majd az egész világot befújta. Az édességből az összes desszert és édesség elengedhetetlen feltétjévé fejlődött. A vajkaramella főként barna cukorból és vajból készül. Más összetevők, amelyeket néha ezeken az elsődleges összetevőkön kívül használnak, a kukoricaszirup, a tejszín, a vanília és a só. A barna cukrot 1150 C-ra felforraljuk, majd összekeverjük a többi hozzávalóval.
Egyelőre nem ismert, hogyan kapta a vajkaramella a nevét. Különféle elméletek léteznek, de egyik sem volt meggyőző. Az egyik elmélet szerint a vajkaramell Skóciához kapcsolódik, innen ered a „scotch” szó. Egy másik magyarázat az, hogy a „scotch” jelentése „vágni vagy bevágni”, mivel a vajkaramellt darabokra kell vágni, vagy „scotch” kell vágni, mielőtt megkeményedik.
A vajkaramell első említése Doncaster városában, Yorkshire-ben, Angliában történt. A „Liverpool Mercury” 1848-as számában jelent meg, amely a receptje szerint „egy font vaj, egy font cukor és negyed kiló melasz, együtt főzve” szerepel. Egyes élelmiszertörténészek Samuel Parkinsont tartják a feltalálónak, aki 1817-ben kezdett vajkaramell cukorkát készíteni. 1851-ben már sok cukrász árult doncasteri vajkaramellt. Az édességet ügynökökön keresztül Doncasterben és Yorkshire más területein értékesítették. A királyi jóváhagyási pecsét alapján az S. Parkinson & Sons vajkaramellmárkáját „Royal Doncaster Butterscotch” vagy „The Queen’s Sweetmeat” néven forgalmazta.
1948-ban a Parkinson-kóros Butterscotchot Edinburgh hercegnőjének, Erzsébet hercegnőnek, majd 59 évvel később Anne királyi hercegnőnek ajándékozták. A 19. század vége és a 20. század eleje között a vajkaramell a brit határokon túlra terjeszkedett az Egyesült Államokba, ahol egyre nőtt a népszerűsége. Az Egyesült Államokban a butterscotch többféle változatát létrehozták. Az egyik népszerű változat a vajkaramell szósz vagy vajkaramell öntet. Desszertre és édességekre tálaljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése