2025. február 9., vasárnap

Február 9. A pizza napja

 Nemzeti Pizza Nap – február 9.

 

Tavaly a csokoládé napot választottam, mert az én szeretem. Ma a pizzát, mert az meg Férj szereti. 
 
Tarts velünk február 9-én, amikor megünnepeljük a Nemzeti Pizza Napot! Nehéz elképzelni, hogy a második világháború előtt a pizzát alig ismerték Olaszországon vagy az olasz bevándorló közösségeken kívül. Ez a sajtos korong egy résnyi kulturális étkezésből a show sztárjává vált, bárhol felbukkan! Halljuk a pizzához!
 
Bár az ókori egyiptomiak, rómaiak és görögök is fogyasztották a feltétes lepénykenyéreket, a pizza modern szülőhelye Olaszország délnyugati Campania régiója, ahol Nápoly is található. Az i.e. 600 körül görög településként alapított Nápoly az 1700-as években és az 1800-as évek elején virágzó vízparti város volt. Technikailag független királyság volt, és a dolgozó szegények vagy lazzaroni tömegeiről volt hírhedt. Ezek a nápolyiak olcsó élelmiszert igényeltek, amelyet gyorsan el lehetett fogyasztani. A pizza – minden étkezéshez fogyasztható feltétes lepény – kielégítette ezt az igényt. Ezek a korai pizzák ízletes feltéteket tartalmaztak, mint például paradicsom, sajt, olaj, szardella és fokhagyma. A jómódú olasz szerzők Nápoly innovációját ítélték meg, étkezési szokásaikat gyakran undorítónak nevezték.
 
1861-ben Olaszország végre egyesült, és I. Umberto király és Margherita királyné 1889-ben Nápolyba látogatott. A legenda szerint az utazó pár megunta a francia konyha állandó étrendjét, és pizzaválasztékot kért a város 1760-ban alapított Pizzeria Brandi-tól. A fajta, amelyet a királyné lágy sajttal, mozzallával hívtak, élvezte a legjobban. paradicsom és zöld bazsalikom – sokban hasonlít az olasz zászlóra. Azóta ezt a különleges feltétválasztékot Margherita pizzának hívják.
A pizza azonban még a királynőnek az étel iránti szeretete ellenére is kevéssé ismert volt Olaszországban Nápoly határain túl egészen az 1940-es évekig. A tenger túloldalán a Nápolyból az Egyesült Államokba érkezett bevándorlók New Yorkban és más amerikai városokban másolták lepénykenyéreiket. Gyári munkára jöttek, de véletlenül kulináris nyilatkozatot tettek. Viszonylag gyorsan a pizza ízei és aromái elkezdték felkelteni a nem nápolyiakat és a nem olaszokat egyaránt.

 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése