A zabpehely hétfőt, közismertebb nevén étkezési hétfőt február második hétfőjén ünneplik, idén pedig február 10-én tartják. Skóciában több mint 300 évvel ezelőtt egyetemi ünnepként kezdődött. Ezt az étkezést jó okkal ünneplik, mivel gyorsan megfő, rendkívül tápláló és kiváló energiaforrást jelentenek. Ezt az ételt sokoldalúsága, különféle ötletes ízei miatt szeretik. Reggelire hidegen és könnyeden tálalhatjuk bogyós gyümölcsökkel, vacsorára pedig tejjel és mandulával forrón. A zabot több mint 800 különböző módon lehet elkészíteni, és sok egyetemi hallgató étkeztet az éhes éjszakákon.
A zabpehely hétfő Skócia hagyományos ünnepe, amely a 17. századra nyúlik vissza. A formális oktatás legkorábbi napjaiban a Skót Egyetem hallgatóinak üzemanyagot és élelmet kellett vinniük az egyetemre. Mivel étkezde és szakács nem állt rendelkezésükre, a diákok főzték az ételeiket. Fenntartásuk nagymértékben az egyszerű és gyors recepteken múlott, mint a zabkása és a leves.
Mivel tartalékaik egy-két hét után fogyni kezdtek, az egyetem a hosszú hétvégi szünidőt hirdette meg, mint lehetőséget a készletük feltöltésére. A hétvégék utáni hétfőket zabhétfőnek ismerték el, mivel a diákok friss készletekkel tértek vissza az egyetemre. Minden zabhétfőn egy gyülekezetet tartottak egy nyílt területen, hogy megünnepeljék a biztonságos visszatérést a forrásból származó jutalommal. A 18. század elején a hosszú hétvégék gyakoriak voltak. Az aberdeeni és a glasgow-i egyetem a 19. század teljes szakaszán a zabhétfőt ünnepelte. Ahogy az ételbeszerzés is könnyebbé vált, a megfigyelés nagyrészt a közös étkezést készítő diákok ünnepén alapult.
Az egyetemek szerte Skóciában minden hónapban egy hétfőt tartottak fenn a nap megünneplésére. Ez megváltozott az 1896-os beavatkozás után, amikor az Edinburghi Egyetem február második hétfőjét hivatalos zabhétfővé nyilvánította. Ami egykor havi ünnepség volt, az ma már éves megfigyelés. Február második hétfőjén összegyűlünk, hogy kifejezzük hálánkat az élelmiszerek elérhetőségéért és hozzájutásáért, és közben megegyünk egy tál kását.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése