2025. június 15., vasárnap

Aszalt szilva napja – június 15.

Aszalt szilva napja – június 15.

Az Aszalt szilva napját minden évben június 15-én ünneplik. Ezen a napon a szárított szilva számos egészségügyi előnyét emelik ki. Az aszalt szilva hihetetlenül gazdag rostban, A-vitaminban és rákellenes antioxidánsokban. Ráadásul jót tesz a látásának és az emésztésének is. Segít megelőzni az izomsorvadást és a farkasvakságot is. De ne tévedjen – sokféleképpen fogyaszthatja ezt a gyümölcsöt. Ha nem tetszik az állaga, fedezze fel a különböző fogyasztási módokat. A süteményektől és gyümölcslevektől a salátákig, itt az ideje, hogy kreatívan építse be az aszalt szilvát az étrendjébe.
 
Annak ellenére, hogy népszerű nyugati élelmiszertermék, az aszalt szilva valójában Kínából származik. A kínaiak vad szilvát termesztettek, ahol melasz és barna cukor felhasználásával savanyú szilvából édes gyümölcslé dolgozták fel. A napon szárítják, mielőtt ez a ma ismert ráncos gyümölcs lesz belőlük. A cukor tartósítószerként működik, ami miatt tovább eláll. Ezeket a gyümölcsöket tartalékélelmiszerként használják, ha gyenge a termés, valamint nassolnivalóként és étkezéshelyettesítőként az utazók számára.
 
A szilva népszerűsége gyorsan elérte a Földközi-tenger térségét és Észak-Európát. A rómaiak ültették el az első és legnépszerűbb szilvafajtát, a kis kék szilvát.
Az aszalt szilva oltása a 12. században történt, amikor a bencés szerzetesek visszatértek harmadik keresztes hadjáratukról, és új fajtákat hoztak Szíriából. A szíriai Damas fajtát beoltották a helyi fajtákkal, így egy új fajtát hoztak létre, amelyet „Prune d’Ente”-nek neveztek. Ennek az új fajtának finom, viaszos és porszerű rétege van, amely gyorsan alkalmazkodott a délnyugati talajhoz, így a helyiek alapvető terményévé vált.
 
Hatalmas kereslete a 17. századtól a 19. század végéig nőtt, amikor az élelmiszer-szakértők „szuperélelmiszernek” minősítették. A tengerészek és a haditengerészet személyzetének alapvető élelmiszerévé vált, mivel tele volt vitaminokkal és ásványi anyagokkal, amelyek egész napra energiát adtak nekik. Később elkezdték aszalt szilvát lisztből és tojásból készült tésztába keverni. Manapság az aszalt szilvát egészségügyi szakértők és dietetikusok ajánlják emésztési problémákkal, alacsony vércukorszinttel és A-vitamin-hiányban szenvedőknek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése