2025. június 19., csütörtök

Tapas Világnap – június 19.

 Tapas Világnap – június 19.

A Tapas Világnapját minden évben június harmadik csütörtökén ünneplik, és egy nemzetközi ünnep, amelyen a kis spanyol tapasételeket ünneplik, amelyeket általában italokkal szolgálnak fel. Idén június 19-re esik. A tapas hidegen (például vegyes olajbogyóval és sajttal) vagy melegen is felszolgálható. Spanyolország, Dél-Amerika, Mexikó, az Egyesült Államok és a világ néhány más régiójának bárjaiban és éttermeiben a tapas kifinomultabb konyhává fejlődött, mint amilyeneket általában italokkal szolgálnak fel. Ma már igény szerint teljes értékű étkezésként is felszolgálható. Egyes közép-amerikai országokban a tapas falatkákat „bocas”-nak, Mexikó egyes részein pedig „botanas”-nak nevezik.

A „tapas” szó a spanyol „tapar” igéből származik, ami azt jelenti, hogy „befedni”, az angol „top” szó egy változata. Spanyolországban a 19. század előtt a tapasokat bodegákban szolgálták fel, amelyek étkezést és szobákat kínáltak az utazóknak. Mivel kevés fogadós és utazó tudott írni és olvasni, a fogadósok „tapa”-n tették elérhetővé az ételek kóstolóit, ami spanyolul „fazékfedőt” jelent.
 
Az első tapasok vékony kenyér- vagy hússzeletek voltak, amelyekkel a sherryfogyasztók a kortyok között letakarták a poharukat, hogy megakadályozzák a gyümölcslegyek lebegését az italuk felett. A hús általában sonka vagy chorizo ​​volt, amelyek mindkettő nagyon sós és szomjúságot okoz. Ez arra késztette a csaposokat és az étteremtulajdonosokat, hogy különféle harapnivalókat készítsenek a sherry mellé, ami elkerülhetetlenül növelte az alkoholfogyasztásukat. A tapasok végül ugyanolyan fontossá váltak, mint maga a sherry. A tapasok a spanyol történelem során új összetevőkkel és hatásokkal fejlődtek.
 
Az Újvilág felfedezése és megjelenése hozta létre a paradicsom, az édes és a chili paprika megjelenését, amelyeket könnyen elfogadtak és termesztettek Spanyolország mikroklímájában, tovább hozzájárulva a tapas kultúrájához, ahogyan azt ma ismerjük. 2008 óta a spanyolországi Valladolid városa és a Nemzetközi Kulináris Művészeti Iskola megrendezi a Kulináris Iskolák Nemzetközi Tapasversenyét – egy éves versenyt Spanyolországban, ahol a világ különböző kulináris iskolái versenyeznek a legjobb tapas koncepcióért.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése