NEMZETI BOR ÉS SAJTNAP | Július 25.
Július 25-én ünnepeljük a bor és a sajt tökéletes párosítását. A Nemzeti Bor és Sajt Nap lehetőséget ad arra, hogy megkóstoljuk kedvenceinket, vagy valami újat kóstoljunk meg.
Én bort nem fogyasztok, de a szőlő és sajt is jó párosítás! :)



A borok és sajtok párosítása regionális hagyomány. A bortermelő kultúrákban sokan párosítják regionális boraikat helyi sajtokkal. Például a francia Brie régió tanninos borfajtáiról híres. A Beaujolais jól illik a környéken termelt Brie-hez. Ez azonban nem akadályozza meg a sommelier-t vagy a sajtárust abban, hogy más ajánlásokat tegyen ügyfeleinek.
Bár a regionális preferenciák előnyt élvezhetnek az egyes területeken, ne habozzon elfogadni egy sommelier javaslatát. A sommelier-k megértik a fejlődő ízlelőbimbókat. Tapasztalatuk és képességeik révén végigvezetik a borkóstolásban újoncokat az alapokon. Ezenkívül a sommelier-k folyamatosan tájékoztatják a kifinomult borkedvelőket a legújabb fajtákról.
Ugyanilyen fontos a sajtárus ismerete. Tudásbázist fejlesztettek ki a penészen és az élesztőn túl. Mivel a sajt jobban illik egy hamburgerhez vagy egy salátához, a sajtárusok naprakészek a legújabb főzési és borászati trendekkel kapcsolatban. Magasan fejlett ízviláguk a sajt- és borkedvelőket a legjobb párosításokhoz és kielégítő eredményekhez vezeti.
A nap arra ösztönöz minket, hogy olyan kombinációkban próbáljunk ki borokat és sajtokat, amelyeket még soha nem próbáltunk. Vagyis lépjünk ki a hétköznapi palackunkból, és tanuljunk valami újat. Az édesség és a savasság összetettségének megkóstolása és összehasonlítása egy kóstolón élvezetes élmény. Amikor barátokat is bevonunk a kalandba, a nap is ünneppé válik!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése