Nemzeti Cseresznye Nap – Július 16.
A július 16-án ünnepelt nemzeti cseresznyenap a tökéletes nyári ünnep. A cseresznyefajták íze az édestől a fanyarig terjed, a pirostól a sárgáig terjed, és sokféle ételt, desszertet és italt lehet belőle készíteni.
A cseresznye a rózsafélék közé tartozó Prunus nemzetség alnemzetsége. Cseresznye néven leggyakrabban a vadcseresznyefát, illetve ennek valamely termesztett változatát vagy csonthéjas gyümölcsét említik.
Az édes cseresznye Európában őshonos, de Nyugat-Ázsia és Észak-Afrika egyes részein is elterjedt. A feljegyzések szerint a termesztett cseresznyét még Kr. e. 72-ben Lucius Licinius Lucullus olasz hadvezér hozta Rómába Északkelet-Anatóliából. A cseresznyét az angliai Teynhamben honosították meg VIII. Henrik parancsára, aki Flandriában kóstolta meg a gyümölcsöt.
Napjainkban a cseresznye igen kedvelt gyümölcs, ezért a világ számos országában termesztik. Törökország számít a világ legnagyobb cseresznyetermelőjének, az Amerikai Egyesült Államok és Chile követi a sorban. A cseresznye Magyarországon is a legnépszerűbb kora nyári gyümölcsök közé tartozik. Fogyasztható nyersen is, de a süteményeknek, a leveseknek is különleges ízt adhat, és – mint szinte minden cukros gyümölcsből – bort és pálinkát is gyakran készítenek belőle.
A cseresznye színe antocianinokból, erős antioxidánsokból ered, amelyek segítenek a szervezetnek enyhíteni a rákot okozó oxidatív károsodásokat. C-vitamin-tartalmának köszönhetően a fogyasztása révén a dohányzó emberek esetében csökken a tüdőrák kialakulásának a kockázata. Ezenkívül a cseresznye rostjáról ismert, hogy védelmet nyújt a vastagbélrák ellen. A cukorbetegek is fogyaszthatják, hiszen a benne található gyulladásgátló összetevőknek köszönhetően az egész szervezetre jótékonyan hat. Mivel a többi gyümölcshöz képest alacsony a glikémiás indexe, fogyasztása nem okoz nagy ingadozást a vércukorszintben.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése