2025. július 21., hétfő

NEMZETI GYORSÉTEL NAPJA | Július 21

NEMZETI GYORSÉTEL NAPJA | Július 21.

 
Július 21-én egy hatalmas menüt szentelnek a Nemzeti Gyorsétel Napjának. - Ez most egy egészségtelen nap. 🙂
A gyorsételek definíció szerint jellemzően magas zsír-, cukor-, só- és kalóriatartalmúak, és nagyon kevés tápértékük van. A csomagolt élelmiszerek megjelenésével az 1800-as évek végén a gyorsételek bejutottak az amerikai életekbe. Ennek ellenére az otthon főtt ételek még évtizedekig a stanard maradtak. Végül a második világháború után az artériák eltömődését okozó ipar beindult. Mivel a lakosság többet evett étteremben, többet utazott, az iparág felkészült arra, hogy nagyobb ütemben termeljen termékeket.
A fagyasztott élelmiszerek polcától a gyorséttermi láncokig a fogyasztók számára számtalan választék árasztotta el a piacot. Burgonyachips, pékáruk és sok más töltötte meg a szupermarketek polcait, előre csomagolva és fogyasztásra készen.
Az 1970-es évekre a gyorsételek nevet szereztek maguknak, és rosszat is. Michael Jacobson mikrobiológusnak tulajdonítják a kifejezés megalkotását. Ő indította el azt a feladatot is, hogy csökkentse az amerikaiak riasztó mértékben fogyasztott, magas cukor-, só- és tartósítószertartalmú ételei iránti étvágyunkat.
Míg a bő olajban sült, zsíros ételek növelik a derékbőségünket, a koleszterinszintünket és a vércukorszintünket, egy alkalmi kényeztetésnek nem szabadna befolyásolnia az egészséges, változatos étrendet és életmódot. A gyártók emellett kedvenc gyorsételeink egészséges változatait is elkészítik, hogy egy kis élvezetre csábítsanak minket.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése