2015. október 8., csütörtök

Házassági felelősség a feleség

Emlékeztek, hogy elkezdtem egy gondolatsort a Családi élettel kapcsolatban?
Nem felejtettem el, hogy folytatni szeretném :), de tényleg zajlik az élet. Ám most megteszem! :)

"De mindenképpen az egyház engedelmes a Krisztusnak, azonképpen az asszonyok is engedelmesek legyenek férjüknek mindenben."
"Ti asszony, engedelmeskedjetek a ti férjeiteknek, amiképpen illik az Úrban."
(Efézus 5,24 és Kolossé 3,18)

Na, amikor egy nő meghallja ezt a szót: ENGEDELMESSÉG!, rögtön felmegy a pumpa, hogy "miőszolga?", vagy miért kell egy nőnek bólogatónak lennie, csak mert a férje azt mondja, hogy...
És persze a férfiak is szeretnek erre hivatkozni: Látod, látod! Még a Biblia is mondja, hogy engedelmeskedjen az asszony a férjének! Aha, csak a végét is hozzá kell olvasni: amiképpen illik az Úrban!

Isten eredetileg úgy teremtette meg a nőt, hogy szívesen rendeli alá magát az erősebb, a szerető szívű, bölcs férfi irányításának. Eredetileg nem is volt a férfi erőszakos és hatalmát, erejét fitogtató. Milyen pasi már olyan, aki azzal nagy fiú, hogy veri a feleségét! A NaNe Egyesület sokat tesz értük, de jó lenne, hogyha többet lehetne!

A bűneset itt is komoly torzulásokat és változásokat eredményezett. A férfi uralkodó magatartásának ellenhatásaként a nők többsége az egyenjogúság kivívásának érdekében a férfiszerepet akarja betölteni otthonában és a munkahelyén egyaránt. (Tőlem is megkérdezték, hogy nem vágyok-e valamiféle karrierre. Hát nem! Sosem voltam az a típus. Ha dolgoztam is, szerettem a háttérben lenni, és bár sokat beszélek, és van valamiféle csendes exhibicionista hajlamom, de nem akarok vezető beosztást, meg főnökséget, meg semmi ilyesmit. Az én karrierem most van csúcson!!!! 3 gyerekem van, és írhatok gyerekeknek füzeteket, könyveket és taníthatom őket!!! De legszívesebben a gyerekeimmel vagyok együtt!)
Sose lelkesedtem a szüfrazsettekért :)

Másrészt a férj családfői feladatának elhanyagolása miatt a feleség kénytelen magára vállalni az otthonteremtés, a családfenntartás és a gyermeknevelés, a házimunka minden testi-lelki terhét. Az eredetileg Isten által kijelölt szerepek és feladatok felcserélése illetve ellátásának hiánya igen komoly házassági válságokhoz vezet: durva visszaélésekhez, elhidegüléshez, semmibevételhez. 

A feleségnek meghatározó szerepe van az otthon meleg, bensőséges kialakításában. Megértő kedvességével, természetes bájával megédesítheti a férje életét.

Amiket én fontosnak tartok és alkalmazom is:
  • Amikor fáradtan  jön haza férj a munkából, akkor csendben maradni, még akkor is, ha nagyon sok a mondanivalónk... előbb-utóbb elmondhatjuk neki! Az sokkal jobb pillanat lesz.
  • Főtt étellel várni. Még akkor is legyen mit megmelegíteni, ha későn érkezik haza. - Ismerek olyan férjet, aki nem eszik főtt ételt, szinte csak hétvégén. A feleség eszik a munkahelyén, a gyerek is, de a férjnek nem főznek. Na, ez már milyen!
  • Beleülni az ölébe, és csábítgatósat játszani vele, puszilgatni okos fejét :), mondogatni nekik, hogy mennyire szeretjük. Ők ezt tudják, de higgyétek el, szeretik hallani!
  • Amikor valamit szerel, alkot vagy létrehoz, menjünk ki, és nézzük, ahogy dolgozik, esetleg kérdezzük meg, hogy mit csinál (és akkor is hallgassuk végig, ha semmiből nem értünk semmit, nekik ez nagyon fontos!,) és dicsérjük meg, hogy milyen ügyes! Minden szándék és megnyilvánulás fontos.
  • Ha esetleg nagyon fáradt, és azt mondja, hogy elmegy pihenni, ne dünnyögjünk - bár néha szeretnénk és szoktunk is, - de adjunk neki 1-2 órát. Utána nálunk sokkal könnyebb a gyerekekkel is játszani és a fürdetés is az övé :)
  • Fontosnak tartom, hogy mindig mindent megbeszéljünk a férjünkkel. Apróságokat is. Ha sokat dolgozik, akkor nincs mindig képben, és nem mindig látja át mi történik a családban, a gyerekekkel, ezért üljünk le, és beszélgessünk vele. De ne utasításszerűen, hanem csak amolyan "csacsogva" :)
De ez egy nagy téma, azt hiszem, folyt. köv.
Ja, és
LEGYETEK JÓ FELESÉGEK!
Megéri!


2 megjegyzés:

  1. Húúúú! Ez igen!! Folytasd légyszíves, nem baj ha nem tudod rendszeresen, de ezek nagyon jó gondolatok, fejtsd ki őket bátran mélyebben!!!! Annyi család fut zátonyra azért, mert szeretik egymást a felek, meg akarják is jól csinálni, csak fogalmuk sincs, mert otthon nem tanulták meg a saját szerepeiket. (Vagy azért mert csonka családban nőttek fel, vagy mert mentális/érzelmi gondok voltak a szülők között, vagy mert anyuapu halálra dolgozta magát és a gyereket a "világ" nevelte.) Amint a bejegyzésed közepén lévő kép is mutatja, ma már sokszor nem tudják az érintettek, hol a határ és mi a különbség férfiak és nők között.
    Amúgy a NANE logó miatt álltam meg itt és frászt kaptam, hogy valami gond van-e, de örömmel látom, hogy persze hogy nincs. De lehet, hogy sokaknak segítenénk ha kitennénk a blogjainkon a NANE elérhetőségeit... Én már egy éve akarok egy cikket írni abban a témában... Na mindegy... Andi hajrá, a téma jó és rengeteg van benne, írj!!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát igen :)
      Kicsit van nekem valamiféle küldetéstudatom e tekintetben. Éppen azért, mert senkinek nem volt példaértékű a házassága körülöttem, és tudom, hogy Szabolcs környezetében sem.
      És bár tudom, hogy mindenki úgy megy neki egy házasságnak, hogy ez a legnagyobb szerelem, és örök meg rózsaszín, de én ebben nem hiszek. Ezért is érzem fontosnak beszélni erről.

      Törlés