2017. augusztus 15., kedd

Tökfőzelék szójapörkölttel

SZEZON VAN!
Ha már lett ez a blog, akkor néha egy kis kedvenc étel is kerüljön fel, mert enni jó. Meg egyébként is! Ahhoz képest, hogy sokáig úgy gondoltam, hogy nem szeretek főzni, rájöttem, hogy nincs így. Ezt valószínűleg akkor éltem meg, amikor nem volt időm semmire, és minden nehézséget okozott nekem.
Ami tény, hogy az egyszerű ételeket szeretem, szeretjük. Semmi faxni, semmi túl nagy látványosság. A receptjeim is ilyenek. 

Nagyon szeretek gasztroblogokat olvasgatni és nézegetni, és kicsit irigylem is őket, hogy van idejük "megdízájnolni" a képeket. Nekem erre nincs. Mondjuk akkor már nem is én lennék. Úgyhogy nálam, vagyis aki ide hozzám betéved, természetes közegében láthatja az ételeket.  

Szóval, a TÖK.
Nagyon szeretem. 
Azt gondolom, hogy ez a főzelék azok közé tartozik, amit vagy szeret az ember, vagy nem. Mi szeretjük. És ez tipikusan az az étel, amit mindenki máshogy készít el. Én pl. nem használok hozzá tejet vagy tejfölt, csak amúgy a lá nature esszük.
Mivel a kertünkben mindig sok tök nő (mivel én szeretem az ilyen jellegű étkeket - cukkini, patisszon, tök), lereszeli az ember, és télen csak előveszi. Erre remek. Frissen még jobb, de amit a hűtőből kiveszel, az is a tied :)

Nem vagyok egy nagyon főzelékes, bár készítek többször, mert a Férj pedig nagyon szereti, és a gyerekek is. Pl. akár hiszitek, akár nem, nálunk a sóska a legnépszerűbb főzelék. Talán egyedül a sárgaborsóval vannak gondjai mindenkinek (kivéve Férjet), mert Ő egy hős, és mindent megeszik! Nem válogatós, és ezért nagyon hálás vagyok!

Szóval, amikor még otthon laktam Szabolcsban, akkor mi máshogy készítettük a főzeléket. Kicsit tocsogósabbra, és jó sok tejföllel, de azóta én már változtattam az étkezési szokásaimon, így máshogy készítek mindent.
Azért is szeretem így, mert szép, épek maradnak a tökszálak, és az íze is kellemesebb, ráadásul nem olyan sápadt fehér, hanem szép piros a paprikától :) 

Tökfőzelék:
Hozzávalók:
½ kg gyalult tök
1 nagy fej vöröshagyma
kapor (ki hogy és mennyit szeret benne)
3 púpozott teáskanál liszt 
1 teáskanál pirospaprika


Elkészítés:
1. Felteszem a tököt párolódni, egy nagyon kevés vízzel. Megsózom, és utána öntök rá több vizet, kb. hogy ellepje.

2. Beleteszem a kaprot.
3. Miután félig megfőtt, készítek hagymából, pirospaprikából és lisztből egy kis rántást, és kész.

Jelen esetben hajdinalisztet használtam, mert bár nem vagyunk jóban a hajdinával, - nekem furcsa íze van - erre a feladatra remekül használható. A vegánok (akik nem esznek semmilyen állati eredetűt) szívesen használják, és ajánlatos is a B-vitaminok pótlása miatt. És azoknak is jó, akiknek magas a vérnyomásuk!

Ja, és mi általában teljes őrlésű kenyérrel esszük. Nem igazán kell rá nekünk feltét.
Erre most került. Szójapörkölt :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése