2018. augusztus 5., vasárnap

52/5. A GYEREK OLYAN TEHETSÉGES

Talán ismersz ilyen családot te is: a kisebbik lány valamelyik művészeti ágban rendkívüli képességekkel tűnik ki. Ennek következtében természetesen kivételes bánásmódban részesül és elkényeztetik.

"A húgod éppen fest (vagy rajzol)" - mondja az anya, miközben fiát alaposan megterheli házimunkával.

Az ilyen anya kérkedik lánya tehetségével, ugyanakkor észre sem veszi fiának más irányú képességeit, pl.  a modellépítést, vagy az idősebbik lánya tehetségét a teasütemények készítésében.
Nem ritkán rendkívüli zenei érzéke szigeteli el a gyermeket a család többi tagjától. Naponta órák hosszat gyakorol, míg testvérei a mindennapos házimunkát végzik.

Az ilyen igazságtalan bánásmódnak rendszerint kétféle következménye van:
Először: a tehetséges gyereket arra nevelik, hogy többre értékelje magát, mint ahogy az neki hasznos lenne. Könnyen önelégültté válik, és le fog nézni másokat. Az ilyen gyermeknek meg kell tanulnia, hogy mindegyikünknek annyi a tehetsége, amennyit Istentől kaptunk az Ő jógásából.
Másodszor: az ilyen magatartás következtében a kiváló tehetséggel meg nem áldott gyermekek lassanként közömbössé válnak, és cinikussá lesznek mindenfajta képességükkel kapcsolatban.

De mit tegyek? Gyermekem olyan tehetséges, oly rendkívüli alkotó képességgel rendelkezik. - mondja sok anya.
Természetesen az édesanyának minden lehetséges módon segítenie  kell gyermek tehetségének továbbfejlesztését, másfelől azonban észre kell vennie többi gyermekének másféle teljesítményeit is, pl. fiának azt a szeretetteljes odaadását, amellyel egy kis veréb tört lábát sínbe teszi, vagy a mezei virágcsokrot, amelyet másik lánya nagy gonddal rendez el egy vázában az ebédlőasztalon (még ha a csokor nagy része fűből is van).

Dicsérje meg minden gyermekét minden teljesítményét, a házi feladat elkészítésétől kezdve mindazt, ami a gyermeknek sok munkájába, igyekezetébe kerül és énjének egy részét képezi.

Ha az anya bátorítja és dicséri gyermekét, akkor az megmutat neki valamilyen maga készítette dolgot, ezzel megtanítja helyesen értékelni önmagát.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése