2019. augusztus 19., hétfő

Filmajánló - Holtpont

Mostanában tele van a Facebook azzal, hogy Keanu Reeves milyen jó pasi, meg hogy mi mindent mondott, és hogy milyen allűrmentes életet él. Én is szeretem Reevest, bár a Mátrix nem tartozik a kedvenceim közé. Csak az első részt láttam, azt sem értettem. :( Meg a vámpíros filmjei. Ezek igencsak távol áll tőlem.

Aztán nem olyan régen eszembe jutott ez a film, ami sokáig a kedvencem volt. Még most is az. Meg is néztem.


Az 1991-es Holtpont (rákattintva megnézheted) Patrick Swayze és Keanu Reeves főszereplésével egy remek film volt. Egy olyan, amit bármikor szívesen végignézek. Nem fizettünk elő semmilyen csatornára, csak a klasszikus tévécsatornáink vannak, amikről azt kell mondjam, elég rossz (és itt elég finom voltam) műsorokat tűznek ki. Elvétve akad egy-egy, de mondjuk az is hajnalban.
Ám ez az a film, amit akkor is megnézek, ha közben hosszú reklámokat adnak is. 
Mert valahogy úgy sikerült megcsinálni ezt a filmet, hogy teljes egész és kerek legyen. 

Van tőle jobb film, biztos. Van tőle izgalmasabb film, jobb és nyomozósabb, de ennek a filmnek hangulata van.  Nem egy tökéletes film, de mégis nagyon jó. Jól megkomponált, megírt, jók a jelenetek benne, izgalmasak a szereplők. Ez egy eredeti film, nem kellett volna remaket csinálni belőle. (Na az iszonyú rossz lett! Ne is nézzétek meg! Szerintem nagyon rossz lett.)
Úgyhogy maradjunk csak ennél, az eredeti filmnél. Mert az király!
Ez a film volt Keanu Reeves első igazán nagy dobása, itt került fel arra az útra, ami a Mátrixhoz és a halhatatlansághoz vezetett. Patrick Swayze viszont hozta azt a szintet, amit már korábban is láthattunk tőle. Gary Busey pedig egy jutalomjátékkal örvendeztetett meg bennünket.

Történet:
Nixon, Carter, Reagan, és Johnson, a négy egykori amerikai elnök elköveti Los Angeles történetének legtökéletesebb bankrablását, ráadásul mindezt több ízben is. A fiatal Johnny Utah (Keanu) és társa (Busey) azonban rajta vannak az ügyön és egy merész, de forrónak tűnő teória alapján a szörfösök között keresik az elkövetőket. Idejük azonban nincs sok, hiszen hamarosan itt a szezon vége, és a bankrablók hónapokra eltűnnek a Föld színéről…

A film ugyan nem nagyon hozott újítást az akciófilmek terén, de a végeredményt látva mégsem kell szégyenkeznie. Minden adva van benne, aminek benne kell lennie. Táj, nő, jóképű rendőrök, ellenfél (aki szintén jóképű), adrenalin, nyomozás, barátság...  A rendező ráérzett arra, hogyan is kell feltölteni egy efféle pörgős, fordulatokkal tarkított akciófilmet, amiben ráadásul az érzésre is adni kell. 


A szörfözés, a szabadságérzet a hullámok között, talán az egyik legnagyobb pozitívum a Holtpontban, mert ezen elemek csúcsra járatásának hála egy sajátos stílussal és hangulattal lett átitatva az alkotás. A bulik, a nők, a tengerpart és a szörfdeszkák. 


Ugyanakkor nem csak ezeket lehet kiemelni a Holtpontból, hanem magukat a rablásokat is. Azért gondoljunk csak bele, négy korábbi USA elnök fegyvert ránt, majd összeszedik a pénzt és lelépnek vele, a zsaruk pedig azt se tudják, hogy merre induljanak. Tökéletesen kivitelezett, rendkívül látványos és ötletes megoldás volt ez a stábtól.
A szereplőgárda pedig hozta azt a színvonalat, amit a film elvárt. Swayze laza volt, Keanu meg egy tipikus zöldfülű zsaru-t testesített meg, aki mindenképpen meg akarja oldani az ügyét, még ha bele is döglik. A többiek pedig hozzájuk alkalmazkodtak, így összességében senkire nem lehetett panasz. A film méltán lett a 90-es évek egyik klasszikusa, és méltán emlékezünk rá még így bő 20 év után is, mert megvan benne minden ahhoz, hogy jó szórakozást nyújtson. Ennyi pedig bőven elegendő egy efféle akciómozitól



Holtpont
Az 1991-es filmben Patrick Swayze, Keanu Reeves és Lori Petty kaliforniai szörföseket alakítanak egy izgalmas krimiben, amiben megismerhetjük a szörfös kultúra szabályait, és hierarchiáját. A tengerparti kalandok és bulik mellett a fő hangsúly azon van, hogy a Keanu Reeves által alakított FBI nyomozó hogyan épül be a szörfösök klubjába, és derít fényt egy bankrablásra, amit a szörfös banda tagjai közül követhettek el.

Nézzétek meg, nagyon ajánlom!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése