Húsevő koromban nem rajongtam a töltött káposztáért sem, a töltött paprikáért pedig végképp. Aztán egyik vega ismerősöm készített töltött káposztát, ami annyira finom volt, hogy a kedvencem lett. Nagyon megszerettem. Én sokáig nem készítettem, mert mindig gondot okozott nekem a káposzta jó elkészítése.
Amikor
volt az esküvőnk, a szakácsunk, aki elsősorban nagyon-nagyon-nagyon jó
cukrász, ám remekül főz is, írt egy szakácskönyvet, ami egyszerű
ételeket tartalmaz. Néhányat meg fogok osztani.
Keresztanyámnál
mindig sok fogásos ünnepi ebédek voltak. Már 6-7 fogás elfogyott,
amikor az asztalra került a Töltött káposzta. Abból persze nem igazán
bírtunk enni. Emlékszem, már nem ettem húst, de a családi étkezéseknél
mindig elém tették le a töltött káposztát, hogy egyek belőle. Én persze
rendíthetetlenül nem kértem. :)
Amikor ideköltöztem a Dunántúlra, azt fedeztem fel, hogy máshogy készítik ezeket az ételeket.
Igazából attól SZABOLCSI egy töltött káposzta, hogy mifelénk édes káposztából készül és kerül bele paradicsomlé. Sok :)
Megosztom majd azt is veletek, de most a Töltött Paprikát szeretném.
Hozzávalók:
8 db tv paprika, 60 dkg rizs, 5 dkg szójakocka (én most itt TOFUT
használtam), 3 fej hagyma, 2 teáskanál pirospaprika, 3 gerezd fokhagyma,
rozmaring, 2 evőkanál zsemlemorzsa, vagy 3 evőkanál zabpehely liszt.
Paradicsom mártás: 0,5 l paradicsomsűrítmény, cukor ízlés szerint, 5 dkg étkezési keményítő, só 0,5 dl olaj, bazsalikom
Elkészítése: Ugyan
úgy készítjük, mint a káposztát, csak annyi a különbség, hogy itt a
rizst megfőzzük, és úgy kavarjuk bele az előre elkészített szóját. (A natúr tofut villával összetöröm és pörköltnek készítem el.)
A zsemlemorzsát vagy a zabpehelylisztetet hozzákeverjük, mert ezzel
fogatjuk össze, hogy főzés közben ne menjen szét. Használhatjuk mind két
anyagot egyszerre, vagy csak az egyiket. (Én csak zabpehelylisztet tettem bele.) A
paprikát megtöltés után szájával az edényfalához tesszük, hogy ezzel is
meg akadályozzuk, hogy a töltelék kifolyását. Csak addig főzzük, míg a
paprika meg nem puhul! Tálalhatjuk főtt burgonyával, de önmagában is
fogyasztható!
Ha barna rizst is használunk, azt külön főzzük, mert lassabban puhul meg!
EGY MÁSIK VÁLTOZAT: (ÉN ÍGY KÉSZÍTETTEM MOST)
Megtöltjük
a paprikákat, és olajjal kikent tepsibe helyezzük. Egy ecsettel
megkenjük, kb. 160 oC-fokra előmelegített sütőbe tesszük, majd 40 percig
sütjük. Így töltelék biztonsággal a paprikában marad. Egy finomabb
ízharmóniával találkozhatunk. Ha ezzel a módszerrel készítjük az ételt,
fogyaszthatjuk tejföllel is. Ezt a változatot azok számára ajánlom,
akik nem kedvelik a paradicsommártást.
Mártás készítése: a
paradicsomsűrítményt, felengedjük kb. 4dl vízzel hozzá adjuk a cukrot,
sót, bazsalikomot, s felforraljuk. A keményítőt elmossuk kb. 1,5 dl
hideg vízben, s hozzáöntjük a forrásban lévő paradicsomhoz, fölforraljuk
és kész.
Ami maradt, azt lefagyasztom, hogy legközelebb már csak tölteni kelljen. Mindegy, hogy káposztába, vagy paprikába. (Nekem jobban bejött, mint a szójás változat.)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése