2025. április 8., kedd

04.08. - Nemzetközi Empanada Nap

Nemzeti Empanada nap – április 8.

Még akkor is, ha soha nem próbáltad az empanadákat, jó eséllyel találkoztál valamelyik távoli (és finom) unokatestvérükkel. A spanyolországi Galíciából származó empanadák ma már több mint 30 országban léteznek valamilyen formában vagy formában. A név az „empanar” szóból származik, ami spanyolul és portugálul „kenyeret” jelent. Egyes történészek azonban azzal érvelnek, hogy a valódi jelentése: „Kaphatok másikat?” Lehet, hogy ez nem történelmi tény, de életben tarthatjuk a szellemiségét.
 
Az empanada egy spanyol eredetű sült vagy sült tésztafajta. A név a spanyol „empanar” kifejezésből származik, amely szó szerint „panírozott”, azaz kenyérbe bevont. Az empanadák készítéséhez használt tésztát vagy kenyeret ízletes hús-, zöldség- és egyes kultúrákban gyümölcs töltelékekkel töltik meg. Az étel a latin-amerikai és dél-európai országokban is népszerű.
 
Az empanadák pontos eredete Portugáliához és Galíciához (Spanyolország) köthető. A péksütemény először a mór inváziók idején jelent meg a középkori Ibériában. 1520-ban egy katalán, arab, francia és olasz ételeket tartalmazó szakácskönyv egyik receptjeként tenger gyümölcseivel töltött empanadákat soroltak fel. Széles körben elterjedt az a vélemény, hogy az empanadákat és hasonló rokonát, a calzone-t a szamosák ihlették – egy háromszög alakú pite, amely népszerű az arab és dél-ázsiai kultúrákban.
 
Portugáliában és Spanyolországban az empanadákat úgy készítik el, hogy egy nagy pitét darabokra vágnak, így útközben is fogyaszthatják. A portugál és galíciai empanada töltelékek közé tartozik a szardínia, tonhal, más típusú tenger gyümölcsei és néha sertéshús is, paradicsomból és fokhagymából készített szószban.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése